Caută doar în titlu
Companii

Irina Nistor, Director PwC România: Facilităţi fiscale pentru persoanele fizice care depun declaraţia unică. În ce condiţii se acordă

Opinie

Cu doar 17 zile înainte de termenul final pentru depunerea Declaraţiei Unice şi plata obligaţiilor fiscale aferente anului 2019 (25 mai 2020), la propunerea Ministerului de Finanţe, guvernul a anunţat că vă oferi mai multe facilităţi fiscale persoanelor fizice, pe care sperăm să le vedem publicate cât mai curând.

Potrivit informaţiilor oferite, 30 iunie 2020 ar deveni noul termen pentru depunerea Declaraţiei Unice şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale aferente (impozit pe venit, CASS şi CAS), după ce termenul mai fusese o dată prorogat, de la 15 martie la 25 mai. În plus, Guvernul intenţionează să revină la sistemul bonificaţiilor ce pot ajunge până la 10% din obligaţiile fiscale datorate de persoanele fizice.

Astfel, dacă contribuabilul ar stinge până la noul termen, 30 iunie 2020, obligaţiile fiscale pe care le datorează ar putea primi o bonificaţie de 5% din suma acestor obligaţii. Acesteia i s-ar putea adăuga o alta, suplimentară, de încă 5% dacă contribuabilul va transmite în format electronic Declaraţia unică până la acelaşi termen, de 30 iunie 2020. Bonificaţia suplimentară este şi ea condiţionată de stingerea obligaţiilor fiscale până la termenul mai sus menţionat. 

Mai exact, un contribuabil poate beneficia de bonificaţia de 5% pentru plata până la 30 iunie 2020 chiar dacă declaraţia o depune pe format hârtie, însă un contribuabil care depune declaraţia electronic nu poate beneficia de bonificaţia depunerii, dacă nu face şi  plata până la 30 iunie 2020. Dacă respectă ambele condiţii, ambele bonificaţii se aplică.  În aceste condiţii, contribuabilii care au posibilitatea de a transmite declaraţia electronic, dar nu au reuşit încă să parcurgă paşii  în acest scop, încă au timp până pe 30 iunie 2020, pentru a beneficia de  bonificaţii.

Depăşirea termenului de 30 iunie 2020 pentru declarare şi plată ar putea atrage, pe lângă pierderea dreptului la bonificaţii,  şi instituirea de accesorii în sarcina contribuabilului.  Pentru implementarea acestor noi măsuri, ne aşteptăm să vedem o actualizare a formularului Declaraţiei Unice. 

Ce se întâmplă în cazul celor care depus deja declaraţia unică

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.