Companii

Ioan Tecar merge inainte cu investitiile in fabrica de hartie, dupa ce a semnat un acord cu BERD

Ioan Tecar merge inainte cu investitiile in fabrica de hartie, dupa ce a semnat un acord cu BERD
09.07.2009, 21:39 283

Omul de afaceri Ioan Tecar din Dej, care a atras recent Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in actionariatul producatorului de articole din hartie tissue Pehart Tec, a finalizat o investitie de 40 de milioane de euro in retehnologizarea fabricii din localitatea Petresti, in judetul Alba.
Compania Pehart Tec face parte din grupul de firme MG-Tec din Dej, controlat de Tecar, o afacere cu un rulaj de peste 125 de milioane de euro, peste 1.300 de angajati si 13 companii, majoritatea cu activitati de productie.
"Investitia totala in retehnologizarea fabricii Perhart Tec este de peste 40 de milioane de euro si s-a realizat in doua etape. Prima etapa s-a derulat in anul 2007 si a constat in achizitionarea si punerea in functiune a unei masini de hartie tissue, in acest sens fiind cheltuiti aproximativ 15 milioane de euro. Anul acesta am finalizat cea de-a doua etapa a investitiei, in valoare de 26 de milioane de euro, investitie ce include o noua masina de hartie tissue si o linie prin care hartia ajunge produs finit, respectiv hartie igienica si prosoape de bucatarie", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Ilies, directorul general al companiei Pehart Tec.
Capacitatea de productie a noii masini de hartie tissue este de 100 de tone pe zi, iar a liniei de converting este de 30 de tone pe zi.
"Banii necesari realizarii acestui proiect investitional au fost obtinuti anul trecut, iar aceasta investitie va duce totodata la scaderea costurilor de productie a companiei Pehart Tec cu 60% fata de anul 2008.
Tecar, 50 de ani, a atras in actionariatul Pehart Tec Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a venit cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hartie tissue (servetele, hartie igienica, prosoape din hartie).
Reprezentantii BERD si Ioan Tecar nu au precizat ce participatie a primit institutia financiara in cadrul companiei in urma infuziei de capital de 6 mil. euro.
"Am pierdut in primii doi ani dupa preluarea Pehart Tec foarte mult, pentru ca industria hartiei este consumatoare de energie si gaz, insa in urma investitiilor realizate aici am inceput sa crestem", a spus Ioan Tecar.
Infuzia de capital va fi utilizata pentru cresterea productiei si pentru o investitie intr-o instalatie termoenergetica. Tecar a format echipa de management a fabricii de hartie preluand angajati ai fabricii din Dej.
"Am avut acest avantaj. Am luat sase directori, i-am mutat la Sebes, le-am inchiriat locuinte si am crescut intr-o industrie care nu a fost afectata de criza foarte tare", a spus omul de afaceri din Dej.
Furnizorii de materie prima ai PehartTec sunt companii din Germania, Suedia, Bulgaria, Rusia, iar clientii interni ai firmei din Petresti sunt Monte Bianco Targoviste, Asil Paper Galati, Erbay Bucuresti, Don Pedro Ramnicu Valcea. Exporturile de hartie tissue se realizeaza in Grecia, Ungaria, Germania si Serbia.
Potrivit celor mai recente estimari, Pehart Tec ar putea finaliza acest an cu o cifra de afaceri de aproximativ 35 de milioane de euro (146,6 milioane de lei), in crestere cu peste 60% fata de anul trecut. In 2008 vanzarile firmei au ajuns la 21,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO