Companii

Ioan Tecar: Am bani pentru a locui oriunde in lume, insa prefer sa raman in Dej si sa-mi dezvolt afacerea

Ioan Tecar: Am bani pentru a locui oriunde in lume, insa prefer sa raman in Dej si sa-mi dezvolt afacerea
20.07.2009, 00:00 9493

Tecar, 50 de ani, si-a cladit grupul de 13 firme cu activitati de productie prin achizitii succesive, in mare parte a unor firme aflate aproape de faliment.
Despre cea mai importanta preluare, fabrica de hartie Pehart Tec din Petresti, tranzactie finalizata in 2005 povesteste ca "a trebuit sa trag curent de la iluminatul public cand am ajuns in Petresti, pentru a vedea ce cumpar, pentru ca fabrica nu mai avea nici macar curent. Am platit, totusi, peste doua milioane de euro pentru activele fabricii", spune Tecar, referindu-se la situatia in care se afla una dintre cele mai mari fabrici de hartie de dinainte de 1989.
Tecar a atras in actionariatul Pehart Tec Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Omul de afaceri din Dej a reusit sa-i convinga pe reprezentantii BERD sa vina cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hartie tissue (servetele, hartie igienica, prosoape din hartie) si care ruleaza anual peste 20 de milioane de euro.
"Am pierdut in primii doi ani dupa preluarea Pehart Tec foarte mult, pentru ca industria hartiei este consumatoare de energie si gaz, insa in urma investitiilor realizate aici am inceput sa crestem", a spus Ioan Tecar. Infuzia de capital va fi utilizata pentru cresterea productiei si pentru o investitie intr-o instalatie termoenergetica. Tecar a format echipa de management a fabricii de hartie preluand angajati ai fabricii din Dej.
"Am avut acest avantaj. Am luat sase directori, i-am mutat la Sebes, le-am inchiriat locuinte si am crescut intr-o industrie care nu a fost afectata de criza foarte tare", a spus omul de afaceri din Dej.

Un ARO, urmat de o baraca de sarma
Desi povesteste ca au existat mai multe momente grele in cei 20 de ani de capitalism, Ioan Tecar considera ca perioada de inceput a afacerii, anul '93, a fost cea mai grea etapa din activitatea sa.
"Am inceput in urma cu 16 ani, cu o 'baraca' de impletit sarma, la care lucram eu, sotia mea si inca 12 angajati. La inceput, ca si in orice alta afacere, a fost foarte greu, dar incet, incet, am perseverat si am ajuns din aproape in aproape unde suntem astazi. Metalicplas a fost prima mea firma si acum este cea mai mare din grup. In prezent, firma de sarma reprezinta 50-55% din grup, avand o valoare de peste 26 de milioane de euro", spune Ioan Tecar.
Omul de afaceri care continua sa locuiasca in orasul Dej din judetul Cluj este constient ca zona va ramane industriala, insa incearca sa o transforme intr-un spatiu civilizat. "Am bani pentru a locui oriunde in lume, insa prefer sa raman in Dej si sa-mi dezvolt propria afacere", spune Ioan Tecar.
In momentul de fata sediul MG-Tec Grup este la Dej, dar fiecare firma din grup are propriul sediu si propria conducere, iar Tecar face constant naveta intre ele.
"Am lucrat si pe timpul lui Ceausescu ca persoana fizica privata, cum se numea atunci, si m-am ocupat de transporturi si de tricotaje. Imi amintesc ca aveam un ARO cu care faceam diferite curse. Am fost un copil sarac, nu mi-a dat bani nimeni niciodata. O singura data am avut in mana doua milioane de dolari, atunci cand am vandut fabrica de cabluri din Ploiesti unui grup de investitori greci, insa imediat dupa aceea am investit banii in alta fabrica, in Refrabraz, fosta fabrica de caramizi din Dej. Am investit tot timpul si voi investi in continuare", spune Tecar.
Omul de afaceri clujean a finalizat in acest an o investitie de 26 de milioane de euro ce a constat in achizitionarea si montarea unei masini tissue cu o capacitate de 100 de tone de hartie pe zi. Investitia a fost demarata anul trecut cu scopul de a mari capacitatea de productie a companiei Pehart Tec din Petresti.

Dezvoltare prin achizitii
"Prima companie pe care am infiintat-o a fost Metalicplas Impex in anul 1994. Compania este specializata in prelucrarea sarmei laminate, iar la acel moment o vedeam mai mult ca o afacere de familie. In prezent Metalicplast este una din cele mai importante societati comerciale din sectorul privat si al doilea producator de plase sudate", a spus Ioan Tecar.
In anul 1998, Metalicplast a achizitionat firma Sarma Dej cu acelasi profil de productie, firma care era in stare de faliment. S-au achizitionat totodata si noi utilaje metalurgice si s-a continuat procesul de integrare a fluxurilor tehnologice.
"Politica de dezvoltare a fost continuata si in anul urmator, cand am decis sa extindem spatiile de productie si sa diversificam activitatea prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Samus Constructii din Dej", spune omul de afaceri clujean.
Astfel, o parte a capacitatilor de productie s-a transformat in spatiile noi achizitionate, compania desfasurandu-si activitatea in doua sectii, respectiv sectia de impletituri si sectia de plase sudate.
Samus Constructii a fost infiintata in anul 1991 prin desprinderea din Trustul de Constructii Cluj. Activitatea de baza a companiei este executarea lucrarilor de constructii, fabricarea betonului si a elementelor de beton.
"Am inceput din anul 2.000 sa exportam produsele noastre in special pe pietele din Europa de Est, iar in ceea ce priveste piata interna eram priviti ca un concurent serios pentru societatile de profil cu traditie din tara", a spus Ioan Tecar.

A cumparat o fosta fabrica de caramizi si a transformat-o in fabrica de adezivi
"In urma cu 9 ani am cumparat Refrabaz Dej, fosta fabrica de caramizi de aici. In acea perioada fabrica era in faliment, insa eu am cumparat-o cu un pret destul de mic pentru marimea ei. Fabrica avea datorii de 160 de miliarde de lei vechi", a declarat Ioan Tecar.
Omul de afaceri a spus ca din fosta fabrica de caramizi nu a putut recupera foarte multe materiale, insa terenul si zona au fost foarte bine amplasate pentru afacerile grupului.
Ioan Tecar a achizitionat Refrabaz in luna septembrie a anului 2000, cand societatea a fost integral privatizata prin cumpararea de la stat a unui pachet de 74,63% din actiuni de catre firma Metalicplas Dej. Restul de 25,37% din actiuni au fost cumparate de alti investitori. Din anul 2003 conducerea societatii a fost asigurata de un administrator unic, Ioan Tecar. Pana atunci societatea a fost condusa de Calin Platon, care ocupa functia de director general si presedinte al Consiliului de Administratie, fiind responsabil si de coordonarea activitatii de restructurare, dezvoltare si privatizare a fabricii.
"Am continuat timp de aproximativ cinci ani de zile sa produc caramida in cadrul fabricii Refrabaz, toata materia prima utilizata in procesul de productie fiind adusa din China. Dupa patru ani de zile in care am incercat sa revitalizez aceasta fabrica, am decis sa renunt la productia de caramizi", spune Ioan Tecar.
Urmeaza in anul 2003 infiintarea companiei Izotec sub denumirea de Matakol Turda, firma fiind o afacere demarata de doi cetateni italieni. In luna martie a anului 2006 firma a fost preluata de actionarii actuali, schimbandu-se totodata denumirea in Izotec, sediul actual fiind in Dej, in locul fostei fabrici de caramizi Refrabaz.
"Compania Izotec se incadreaza ca profil de activitate in grupul de firme MG-Tec Grup datorita faptului ca activitatea companiei este orintata spre producerea si comercializarea materialelor de constructii, astfel ca firma vine sa completeze gama de produse oferite pietei constructiilor", a declarat Ioan Tecar. In anul 2002 s-a infiintat firma Termotec.
"Am infiintat compania Termotec ca societate cu raspundere limitata. Obiectul de activitate al companiei il constituie productia de tamplarie PVC, acest domeniu cunoscand in aceea perioada o expansiune puternica ce s-a reflectat si in rezultatele obtinute de companie. Tehnologia utilizata de companie este de provenienta germana", a spus Ioan Tecar. In luna iunie a anului 2005 Tecar infiinteaza compania Metalicplas Distribution.

Reinvestirea profitului
Anul 2005 a reprezentat pentru omul de afaceri clujean cea mai importanta etapa din cadrul activitatii, fiindca in acest an a fost infiintat MG-Tec Grup si a fost achizitionata compania Pehart Petresti, actuala firma Pehart Tec.
"MG-Tec Grup s-a infiintat in anul 2005 ca o necesitate a cresterii afacerilor controlate de acelasi investitor. Odata cu infiintarea MG-Tec ne era mult mai usor sa coordonam activitatile economice din grup, sa aprovizionam in sistem centralizat firmele membre, sa coordonam activitatile de transport la nivel de grup si sa elaboram noi strategii de dezvoltare. Inca de la inceputul afacerii MG-Tec politica noastra a fost de a reinvesti profiturile obtinute, iar in ultimii patru ani de zile nu s-au acordat dividendele la nicio societate din grup", a spus Ioan Tecar.
Anul 2005 isi aminteste ca a fost unul foarte bun din punctul de vedere al dezvoltarii, in acelasi an fiind achizitionata si compania Pehart Tec din Petresti. Omul de afaceri clujean a cumparat in anul 2005 activele firmei Pehart Petresti, una din cele mai mari fabrici de hartie ale Transilvaniei de dinainte de Revolutie.
"Dupa privatizare compania Pehart Petresti a intrat in declin continuu, iar in anul 2005, cand am achizitionat-o nu mai producea nimic, activele fiind vandute pentru plata datoriilor." Omul de afaceri recunoaste ca la fabrica din Petresti a derulat cea mai mare investitie pe care a facut-o vreodata la o singura firma din cadrul grupului.
"Investitia in valoare de peste 40 de milioane s-a realizat in doua etape. In prima faza, in anul 2007 am investit 15 milioane de euro in achizitionarea si montarea unei masini de hartie tissue, iar anul acesta am finalizat a doua etapa care a constat in achizitionarea unei alte masini de hartie tissue si o linie de converting prin care hartia ajunge produs finit", a spus Ioan Tecar. In prezent grupul de firme MG-Tec numara 13 companii cu profile preponderent productive care au un capital 100% romanesc. Ioan Tecar detine 90% din actiunile firmelor din grupul MG-Tec, restul actiunilor aflandu-se in posesia sotiei acestuia, Irina Tecar.
Cele mai importante companii MG-Tec sunt: Metalicplas Impex, Pehart Tec, Metalicplas Distribution, Izotec, Termotec, Samus Constructii, Terminvest, Tecarsan, Expoauto Tec. In 2008 MG-Tec Grup a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 125 de milioane de euro (aproximativ 431 de milioane de lei), iar pentru acest an, Ioan Tecar mizeaza pe o cifra de afaceri cel putin egala cu cea de anul trecut.
"Anul trecut am ajuns cu firma Pehart Tec sa realizam vanzari totale de aproximativ 22 de milioane de euro, iar pentru acest an, luand in considerare si investitiile derulate, mizam pe o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro", a spus omul de afaceri clujean.


Efectele crizei continua sa fie resimtite
Potrivit omului de afaceri din Dej, in acest moment, extinderea MG-Tec nu mai este la fel de agresiva ca si in anii trecuti.
"Am avut cresteri in ultimii ani de 25%-30%, insa datorita crizei financiare care afecteaza si unele companii din grupul nostru, afacerile se misca mai greu in prezent. Se pot face doua delimitari asupra evolutiei pietei de desfacere pentru produsele firmelor din grup, piata hartiei tissue si a produselor finite si piata materialelor de constructii. Daca piata autohtona de hartie igienico-sanitara nu pare afectata de criza si isi continua ritmul anual de crestere, nu acelasi lucru se poate spune despre sectorul constructiilor si al materialelor de constructii", a spus Ioan Tecar. Omul de afaceri spune ca o revenire a economiei s-ar putea produce abia anul viitorul.
"Ca elemente critice de urmarit in perioada urmatoare de criza raman evolutia cursului de schimb valutar, relansarea sectorului constructiilor, relansarea creditarii, dar si adoptarea unui program de combatere a crizei. Oricum in ciuda evolutiei economice voi ramane in aceeasi arie de activitate si voi continua dezvoltarea MG-Tec", mentioneaza Tecar.
Omul de afaceri clujean spune ca intentioneaza sa schimbe imaginea orasului Dej intr-un oras civilizat.

Structura MG-Tec (Management General Tecar)

  • Sediul central este in orasul Dej din judetul Cluj. Majoritatea companiilor membre ale MG-Tec au sediul in Dej, exceptie facand firmele Pehar Tec cu sediul in Petresti, judetul Alba, si Terminvest. MG-Tec mai detine o firma in Ploiesti si o cariera de piatra in localitatea Poiana Ilvei din judetul Bistrita-Nasaud;
  • Fiecare dintre cele 13 companii membre ale MG-Tec are propriile birouri, depozite si forta de munca;
  • Fiecare companie este condusa de un director general care este subordonat direct proprietarului MG-Tec.

Principalele trei firme din grupul lui Ioan Tecar

Metalicplas Impex

  • A avut o cifra de afaceri de peste 51 de milioane de euro in 2008;
  • Cota de piata era de 21% pe segmentul produselor de sarma laminata in 2008;
  • Are 280 de angajati;
  • Este al doilea producator de plase sudate din tara.

Metalicplas Distribution

  • A avut o cifra de afaceri de 37,5 milioane de euro in 2008;
  • Opereaza o retea de distributie formata din 7 depozite in tara;
  • Are 120 de angajati;
  • Dupa cifra de afaceri este a doua companie din grup.

Pehart Tec SA

  • Initial a fost una dintre cele mai mari fabrici de hartie ale Transilvaniei;
  • Anul trecut a ajuns la afaceri de 21,7 milioane de euro;
  • In 2009 ar putea atinge 35 de milioane de euro;
  • Are in prezent 330 de angajati. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO