Companii

Investitorii privati din energie fac coada la Transelectrica. Cine termina insa investitiile?

Investitorii privati din energie fac coada la Transelectrica. Cine termina insa investitiile?
13.10.2009, 23:16 69

Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, Petrom sunt doar cativa dintreinvestitorii care au demarat proiecte de producere a energiei, inanaliza Transelectrica fiind acum investitii cu o capacitate decirca 28.000 MW (cat 70 de reactoare nucleare de la Cernavoda), cuo valoare de peste 30 de miliarde de euro.

Cele mai cautate judete sunt Constanta, Tulcea, Vaslui, Galatisau Iasi, iar majoritatea investitiilor se refera la proiecteeoliene. In total, este vorba despre proiecte care depasesc chiarcapacitatea instalata a unitatilor de producere a energieiexistente acum pe piata, potrivit datelor Transelectrica.Capacitatea de peste 28.000 MW ar putea fi atinsa prin realizareacelor 127 de proiecte prezentate de Transelectrica intr-un plan deperspectiva al retelei de transport al energiei electrice pentruperioada 2008-2012.

"Lista proiectelor pe care noi le-am luat in calcul cuprindeacele investitii care au finalizate studiile de solutie pentruracordarea la retea. Aceste studii de solutie reprezinta analizelefacute de investitor pentru a vedea daca investitia mai are loc inretea si ce solutie propune pentru racordarea acestei investitii laretea. Studiul de solutie nu presupune existenta unui aviz tehnicde racordare, ci este un simplu pas pentru obtinerea acestui aviz.Este unul dintre multele documente necesare pentru a fi realizata oinvestitie in productia de energie", explica Dan Preotescu,director de planificare retea din cadrul Transelectrica. In ciudaacestor intentii de miliarde de euro care vizeaza instalarea unorcapacitati noi de producere a energiei electrice, foarte multeproiecte au sanse sa ramana doar pe hartie.

Astfel, insasi Transelectrica nu crede ca pana in 2012 vor fipusi in functiune mai mult de 1.500 MW in centrale eoliene, pana in2017 capacitatea acestora urmand sa ajunga la aproximativ 3.000 MW.Practic, Transelectrica spune prin aceste date ca doar 15% dinproiectele anuntate, care sunt de peste 20.000 MW, vor fi puse pepicioare pana in 2017.

Sunt mai multi factori care stau in calea realizarii acestorproiecte. Printre acestia se numara accesul greu la finantare, darsi costurile foarte ridicate pe care un astfel de proiect lepresupune, tinand cont de faptul ca investitia intr-un MW decapacitate eoliana costa intre 1,2 - 1,5 mil. euro. La acest factorse mai adauga si birocratia excesiva care insoteste realizareaacestor proiecte.

Printre companiile care figureaza in listele Transelectrica senumara CEZ, E.ON Moldova cu proiecte de 150 MW localizate injudetele Iasi si Vaslui, Enel cu 270 MW localizati in Tulcea sauIberdrola (Spania) cu peste 1.500 MW in judetul Constanta.Majoritatea acestor investitori straini au demarat proiectele, celmai avansat fiind parcul eolian de 600 MW pe care cehii de la CEZil construiesc in Dobrogea.

Bucurestiul va consuma de 2 ori mai multaenergie

Desi anul acesta va aduce cel mai probabil o reducere de circa10% a consumului de energie, estimarile Transelectrica pe termenlung iau in calcul o crestere de circa 3,2% anual pana in 2017,cele mai bune evolutii urmand sa fie inregistrate in Bucuresti, darsi in Dobrogea, locul unde au fost anuntate cele mai multe proiectede producere a energiei electrice.

"In Bucuresti, cresterea consumului de energie are o rata multpeste media pe tara. S-au inregistrat cresteri ale consumului de 8%in 2006 fata de 2005, 18% in 2007 fata de 2006, iar EnelDistributie Muntenia Sud prognozeaza o crestere fata de 2006 de 87%in 2012 si 115% in 2017", spun reprezentantii Transelectrica. Enela preluat anul trecut pachetul majoritar de actiuni in cadrulElectrica Muntenia Sud, compania care asigura alimentarea cuenergie electrica a Capitalei.

In zona Constanta, se prognozeaza o crestere fata de 2006 de 52%in 2012 si de 85% in 2017, potrivit datelor Transelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO