Companii

Investitiile straine au crescut in octombrie, la fel si Bursa

27.11.2003, 00:00 13

Cresterea cotatiilor de la Bursa din ultimele saptamani a fost pusa de unii dintre brokeri pe seama cumpararilor realizate de straini, spre deosebire de anul trecut cand investitorii romani au fost cei care au tras piata in sus. Luna trecuta, 42% din actiunile transferate la Busra au avut drept cumparatori investitorii straini. Deprecierea brusca de cateva procente a leului in raport cu euro a insemnat pentru strainii care vin cu euro pe piata romaneasca actiuni mai ieftine.
Valoarea investitiilor nete ale strainilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat luna trecuta o crestere usoara fata de media lunilor anterioare. Cresterea s-a produs in conditiile in care investitorii straini nu au derulat luna trecuta oferte de cumparare sau preluate, toate actiunile achizitionate fiind cumparate din piata. Strainii au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 9,7 milioane de dolari, in timp ce valoarea actiunilor vandute a fost de 5,9 milioane de dolari.
Atat luna trecuta, dar si luna acesta, indicii bursieri au atins noi maxime istorice, mai ales pe fondul cresterii celor mai mai companii listate, Petrom si Banca Romana pentru Dezvoltare. Desi tendinta celor doua actiuni a fost ascendenta , evolutia nu a fost aceeasi. Actiunile Petrom au urcat in salturi, iar cresterea fiind asociata de fiecare data cu o tranzactie de valoare mare. Actiunile BRD au urcat treptat, pe fondul unor tranzactii de valoare mai mica. Surse din piata apreciaza ca pe piata exista un ordin mare de cumparare pentru actiuni BRD, iar unii dintre brokeri colecteaza actiuni de pe piata pentru un investitor strain.
Brokerii spun ca investitorii straini au devenit in ultimele luni mai activi si pe piata actiunilor societatilor de investitii financiare, si aceastea s-au aflat pe o tendinta ascendenta in ultimele luni, dar orice investitor nu poate cumpara la o asemenea sociatete un pachet mai mare de 0,1% din actiuni, care valoreaza aproximativ 50.000 de dolari.
In ultimele 12 luni, strainii au cumparat titluri de la Bursa in valoare de 121 milioane de dolari, valoarea vanzarilor ridicandu-se la 100 milione de dolari. Conform unei statistici a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in primele zece luni ale acestui an, pe ansamblul pietei romanesti de capital, strainii au cumparat in valoare de 167 milioane de dolari, volumul vanzarilor fiind de 110 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO