Companii

Investitiile in supermagazine dau avant afacerilor cu prefabricate

30.09.2004, 00:00 33

Investitiile in marile lanturi de hypermarketuri au determinat un reviriment al industriei prefabricatelor, care pana acum cativa ani trecea printr-o acuta criza cauzata de lipsa investittilor. Producatorii de prefabricate, in special de grinzi si stalpi din beton armat, au intregistrat o crestere cu pana la 40-50% a afacerilor in urma intrarii pe piata romaneasca a marilor lanturi de retail.
Inainte de anii '90, industria de profil era infloritoare, beneficiind de pe urma constructiilor masive de blocuri de locuinte sau a altor proiecte de anvergura care foloseau placi si grinzi din beton armat. Dupa 1990, companiile din domeniu au fost pe punctul de a-si inchide operatiunile, datorita reducerii investitiilor si a raspandirii structurilor metalice.
In momentul de fata, piata prefabricatelor este in crestere, avand multe oportunitati de dezvoltare, iar producatorii isi diversifica portofoliul de produse pentru face fata cerintelor investitorilor, a afirmat Adrian Francu, director tehnico-comercial in cadrul grupului Lafarge. Principalul avantaj al folosirii prefabricatelor este cresterea vitezei de executie a lucrarilor, calitatea superioara si durabilitatea, este de parere Francu.
Lafarge are trei fabrici de ciment in Romania la Medgidia, Hoghiz (jud. Brasov) si Targu Jiu. Pe langa acestea, mai activeaza prin intermediul Lafarge Agregate Betoane si a unicul producator de gips carton Lafarge Arcom Gips, din actiunile caruia detine 90%, restul apartinand firmei de constructii Arcom SA Bucuresti.
Lanturile de supermarketuri au determinat revenirea la prefabricate, iar gradul de folosire al acestora, inclusiv pentru hale industriale sau spatii de depozitare, este in continua crestere.
Compania Macon S.A. Deva, unul dintre liderii pietei, este furnizorul lantului Carrefour si a diviziei de bricolaj a grupului Metro, Praktiker. "Ne asteptam la o crestere de pana la 50% a veniturilor din afacerile cu prefabricate, pana la nivelul a 3,7 milioane de euro anul acesta", a declarat Stancau Vinel, directorul comercial al companiei, adaugand ca cererea pentru caramizi de tip BCA a crescut cu 20% de la luna la luna. Macon a avut o cifra de afaceri de 14,7 milioane euro anul trecut, din care prefabricatele au reprezentat aproape 20%.
Principalele companii care activeaza pe piata sunt Prefab Calarasi, Somaco Buzau, Prefabricate Vest sau Europrefabricate, membra a grupului Euroconstruct. Prefabricate Vest produce, pe langa elementele din beton armat, si caramizile de tip BCA marca Verblock.
Tendinta generala din industrie este marirea suprafetelor construite, iar companiile isi organizeaza liniile de productie pentru a se adapta cererii investitorilor. O constructie cu o suprafata de peste 10.000 metri patrati, din prefabricate, este, in medie, cu 10% mai eficienta din punct de vedere al costurilor fata de o constructie ce foloseste otelul ca element de structura, fara a lua in considerare costurile pentru protectia impotriva incendiilor, afirma reprezentanti ai industriei.
Un alt vector al cresterii cererii este constructia de autostrazi, companiile de constructii folosind structurile prefabricate din beton armat in special pentru realizarea podurilor.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO