Companii

Investitiile Compa Sibiu vor trece anul acesta de 10 mil. euro

28.09.2005, 16:21 39

Producatorul de componente auto Compa Sibiu va investi anul acesta peste 10 milioane de euro in tehnologia necesara dezvoltarii facilitatilor de productie pentru partenerii sai traditionali Honeywell, Bosch si Kayo.

Potrivit oficialilor firmei, pentru sustinerea programelor de investitii sunt prevazute atat resurse proprii, cat si credite bancare.

"Colaborarea cu Honeywell a fost demarata in urma cu doi ani, iar in acest moment este in etapa de maturizare. Pentru concernul american producem componente pentru turbosuflante si am investit pana acum mai multe milioane de euro in retehnologizare", a declarat pentru ZF Transilvania Tiberiu Bucur, director de marketing si vanzari in cadrul companiei.

Reprezentantii companiei au anuntat, de asemenea, o crestere de 76,5% a cifrei de afaceri pe primele sase luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand valoarea acesteia a fost de aproximativ 18 milioane de euro. In schimb, compania a inregistrat o usoara scadere a profitului net, care a atins la finalul lunii iunie 1,2 milioane de euro.

In urma acestei evolutii conducerea companiei estimeaza ca, pana la sfarsitul lui 2005, cifra de afaceri va fi de peste 60 de milioane de euro.

"Pietele pe care activam, atat cea interna, cat si cea internationala, sunt afectate puternic de factori perturbatori importanti precum cursul euro (in tara), pretul petrolului sau pretul materiilor prime, dar in principiu, exista o evolutie pozitiva a cererii pe aceste piete, fapt ce creeaza premise favorabile dezvoltarii in acest domeniu", a mai declarat Tiberiu Bucur.

Potrivit acestuia, in primele sase luni ale acestui an Compa Sibiu a achizitionat materii prime in valoare de 13,5 milioane de euro, valoare cu 95% mai mare decat in aceeasi perioada din 2004. Compania sibiana a incheiat exercitiul financiar pe 2004 cu vanzari totale de aproximativ 41 de milioane de euro, profitul net cifrandu-se la 1,6 milioane de euro.

Societatea a incheiat in ultimii ani mai multe parteneriate pentru productia de subansambluri auto cu companii internationale de profil, precum grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, Compa investind mai multe milioane de euro in aceste proiecte.

Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.

De altfel, turbosuflantele marca Garrett acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citro''n, Fiat, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.

Grupul industrial Honeywell Garett mai detine in Romania, incepand cu 1997, o alta divizie de productie pentru turbosuflante in Bucuresti, iar reprezentantii concernului industrial american estimeaza ca afacerile derulate in Romania se cifreaza la aproximativ 220 de milioane de dolari pe an.

Compa Sibiu este unul dintre cei mai importanti producatori de piese auto din Romania, piesele fabricate fiind folosite la motoare de autoturisme, vehicule comerciale, utilaje agricole sau material rulant feroviar.

Compa este controlata in prezent de salariati, care detin peste 51,1% din actiunile societatii. In actionariatul companiei au intrat in ultimii ani si o serie de fonduri de investitii. Astfel, fondul Hyposwiss Danube Tiger detine o participatie de 9,9%, iar fondurile Broadhurst si Lindsell, administrate de aceeasi societate, New Century Holdings, au impreuna o participatie de 7,2%.

Societatea de intermediere bursiera Broker din Cluj-Napoca detine impreuna cu persoanele implicate peste 5,2% din actiunile societatii. Actiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO