Companii

Investiţii uriaşe cu mari necunoscute. Cine sunt germanii care promit că fac în România cea mai mare fabrică de panouri din Europa, fără a anunţa unde se va face investiţia de 1 mld. euro sau câte locuri de muncă vor fi create

Investiţii uriaşe cu mari necunoscute. Cine sunt...

Autor: Roxana Petrescu

17.04.2023, 00:01 16214

♦ Săptămâna aceasta a debutat cu anunţuri de investiţii istorice în energia României, în contextul în care nici până acum piaţa nu a dus lipsă de memorandumuri sau studii de fezabilitate pentru proiecte uriaşe care nu au depăşit însă faza hârtiilor ♦ Acum este vorba de un proiect de 1 mld. euro, într-o fabrică, aparent în Constanţa, în care se vor produce panouri solare, un proiect unic într-o Europă complet dependentă de importurile din China ♦ Cine sunt germanii din spatele acestui anunţ şi care este situaţia din piaţă?

Compania AE Solar a anunţat că va des­chide o fabrică de producere a panourilor so­lare în România, valoarea totală a inves­tiţiei fiind de un miliard de euro. În faza iniţială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea inte­grării complete a fluxurilor de producţie în România va atinge 10 GW. Reprezentanţii companiei au confirmat că vor operaţiona­liza prima fază în acest an, au precizat reprezentanţii guver­nului după întreve­derea cu investitorii.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul AE Solar, compania a fost înfiinţată în 2003 de către un om de afaceri, Alexander Maier, alături de fraţii lui. În acest moment, compania este deţinută în porporţie de 65% de către firma germană AE Invest Gmbh, restul acţiunilor fiind deţinute de Chin Hope Co Ltd (Taiwan). Pe site-ul AE Solar, se arată că firma are o unitate de producţie pentru module solare în Turcia şi una în China, mai departe produsele companiei germane ajungând pe 95 de pieţe. Potrivit informaţiilor publice, compania ar avea un business de circa 24 de milioane de dolari şi o capacitate totală de producţie de panouri de 2,5 GW. Compania nu a răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF privind stadiul acestei investiţii sau specificul unităţii care va fi realizată aici.

„România are din ce în ce mai multe oportunităţi de investiţii, iar cea a compa­niei AE Solar este importantă şi prin prisma faptului că ar putea avea loc în judeţul Constanţa“, a scris ieri George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, pe contul său de Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO