Companii

Investitii de 10 mil.dolari pentru explorari in Moldova

11.02.2003, 00:00 15

Cel mai mare producator de gaze din Romania, Romgaz Medias, semneaza astazi un contract de operare in comun in perimetrele Brodina si Cuejdiu, din nordul Moldovei, cu companiile Ramco Romania SRL, Europa Oil&Gas (Marea Britanie) si Millennium International Resources (inregistrata in Insulele Virgine Britanice).
Investitiile celor patru companii, decise sa gaseasca gaze sau titei, sunt estimate pentru faza de explorare la 10-12 mil.$ pana in 2007, au declarat surse din cadrul consortiului.
"Contractul de operare in comun va stabili modul in care consortiul care va lucra in perimetrele Brodina si Cuejdiu isi va imparti calendarul de lucrari convenit cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), riscurile si investitiile urmand sa fie suportate de fiecare companie in raport cu participatia sa", au explicat sursele citate. Romgaz detine in cele doua perimetre o cota de 37,5%, companiile britanice Ramco si Europa Oil&Gas au fiecare cate 28,7%, iar Millenium 5%, in programul pentru faza de explorare fiind cuprinse reprocesarea datelor existente, executarea unor profile seismice, precum si saparea unei sonde in fiecare perimetru.
Investitiile consortiului Romgaz-Ramco-Europa Oil &Gas-Millenium sunt estimate la aproximativ 2,5 mil.$ pentru acest an, acordurile de concesiune pentru cele doua perimetre fiind valabile pe o perioada de 30 de ani.
Ramco este deja la a doua incercare, dupa ce a pierdut 14 mil.$ in blocul VI Moinesti, unde era partener cu SNP Petrom. Desi SNP Petrom detinea o cota de 51% in blocul Moinesti, riscul si pierderile au fost suportate integral de catre Ramco, conform contractului de impartire a productiei.
"Noutatea este ca de aceasta data, Ramco impreuna cu partenerii sai isi vor imparti cheltuielile si riscurile, proportional cu participatia detinuta de fiecare", a spus Vladimir Rosca, reprezentantul in Romania al companiei britanice petroliere Ramco.
Ramco, Europa Oil &Gas si Millenium sunt parteneri in blocul Bacau, unde primele doua companii detin o participatie de 47,5% fiecare, iar cealalta 5%. In cazul in care companiile gasesc zacaminte de gaze sau de titei, acestea pot investi zeci sau chiar sute de milioane de dolari in dezvoltarea acestuia si valorificarea pe piata, in raport cu marimea zacamintelor descoperite.
Companiile petroliere au investit in perioada 1993-2002 aproximativ 370 mil.$, din care 220 mil.$ reprezinta investitii facute de companii straine. Printre companiile atrase pana acum de perspectiva descoperirii de noi zacaminte de gaze si titei in Romania s-au numarat Shell (cu investitii in operatiuni de explorare de cca 70 mil.$), Amoco (care acum face parte din gigantul petrolier britanic British Petroleum), compania britanica Ramco Energy, Total Fina Elf (Franta), Conoco (SUA), Wintershall (Germania) sau Tullow Oil (Irlanda).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO