Companii

Investitia unui Business Angel intr-un start-up nu garanteaza succesul unei afaceri

Investitia unui Business Angel intr-un start-up nu garanteaza succesul unei afaceri

Oamenii de afaceri din Iasi, Gabriel Mardarasevici (stanga) si Bogdan Pitigoi, au demarat proiectul MP Business Angels anul acesta in februarie

22.08.2008, 14:19 162

Cu experienta de antreprenoriat in spate, Bogdan Pitigoi, patronul Caremil Impex si Tester-Casa Auto si Gabriel Mardarasevici, director general al Ness Technologies Romania, din Iasi, au demarat proiectul MP Business Angels prin care vor sa sprijine tinerii care doresc sa puna bazele unui start-up.
"Ideea mi-a venit citind despre aceasta (Business Angels - n. red.) in presa economica interna si externa. Mi-au placut si spiritul ei si statisticile referitoare la rata de succes", sustine Gabriel Mardarasevici, director general al Ness Technologies Romania.
Un "Business Angel" este un om de afaceri de succes care investeste bani si know-how pentru a ajuta tineri intreprinzatori sa-si cladeasca o afacere de succes. Acesta nu se implica de obicei efectiv in administrarea afacerii, insa isi pune la contributie experienta, competentele si relatiile pe care le are.
Gabriel Mardarasevici este fondatorul companiei Radix, cu activitati in domeniul IT, pe care acum doi ani a vandut-o firmei americane Ness Technologies. In cadrul companiei el ocupa in prezent pozitia de director de dezvoltare pentru Romania si Europa de Est. Banii obtinuti din tranzactie au fost investiti in domeniul turismului si piata imobiliara.
La randul sau, Bogdan Pitigoi deruleaza afaceri inca din timpul facultatii, din 1993, cand a infiintat compania Tester care a devenit primul distribuitor de produse FMCG din zona Moldovei. In 1996 a infiintat impreuna cu un prieten din copilarie o fabrica de confectii care astazi are 15 magazine proprii in Romania, in care comercializeaza marca proprie Sense, iar in 1998 a inceput construirea de spatii de birouri si depozite pe care le-a inchiriat, iar din anul urmator el a devenit dealer Ford. Proiectul MP Business Angels a fost lansat oficial in Iasi, la sfarsitul lui februarie anul acesta si in interval de sase luni, cei doi investitori au primit si au evaluat 20 de proiecte. "Sase proiecte au ajuns in finala, unul fiind deja acceptat si suntem in discutie finala cu al doilea", spune Bogdan Pitigoi.
Evaluarea unui proiect dureaza intre doua si trei luni. "Mare parte din acest timp l-am pierdut deoarece si Bogdan si eu suntem implicati si in managementul actualelor noastre afaceri si avem ferestre de timp disponibil limitate", mentioneaza Mardarasevici.
El adauga ca pentru selectarea proiectelor nu au fost stabilite anumite standarde. "Ne-am uitat la consistenta planului de afaceri, la realismul lui, la timpul de recuperare a investitiei, la profitabilitatea estimata, la profilul aplicantului, care ne devenea partener. Am constatat pe parcursul interviurilor ca acest ultim criteriu are o mare importanta avand in vedere tocmai faptul ca devenim parteneri si de aceea trebuie sa existe o compatibilitate intre noi", sustine el.
Dar care sunt atuurile unui antreprenor care vrea sa obtina finantare? Inovator, inventiv, realist, cu initiativa, energic, cu putere mare de munca si concentrare.
Primul proiect care i-a convins pe cei doi oameni de afaceri consta in dezvoltarea unei retele de panouri cu led-uri in Iasi pentru moment, urmand ca ideea sa fie aplicata in zona Moldovei sau chiar la nivel national.
"Proiectul consta in promovarea de servicii de publicitate stradala cu panouri cu led-uri si publicitate neconventionala. Am tinut cont cand am ales proiectul de faptul ca este realist (nu foarte original, insa bine documentat), de calitatile personale ale aplicantului si compatibilitatea cu acesta", sustine Mardarasevici.
Aplicantul este Razvan Antohie care este in anul doi la drept si are 20 de ani. "Am infiintat o companie in care Razvan are 25%, eu si Gabi impartind restul actiunilor, iar suma alocata pentru dezvoltarea initiala a proiectului este de 200.000 euro", spune Bogdan Pitigoi.
Progresiv se vor investi pana la aproximativ 250.000 euro, iar costurile totale vor putea fi evaluate dupa prima jumatate de an, cand se va vedea impactul real in piata, si nu cel previzionat.
Cel mai avansat proiect pe care cei doi Business Angels il analizeaza in prezent este unul care se adreseaza serviciilor in spatiul virtual, intre domeniile cele mai atractive numarandu-se cele care au o componenta de servicii.
In ceea ce priveste veniturile pe care un Business Angel le poate obtine raportate la o afacere in care investeste, cei doi oameni de afaceri spun ca nu exista o formula standard de calcul, se bazeaza mai mult pe experienta proprie in afaceri. "Nu ne-am facut un calcul versus sume investite, insa urmarim atat profitul cat mai ales dezvoltarea sanatoasa si durabila a afacerii", afirma Bogdan Pitigoi. Ca orice investitie intr-un start-up, nu exista forma de recuperare in cazul in care aceasta nu va mai merge.
Bogdan Pitigoi spune ca investitiile se vor indrepta catre orice domeniu interesant, mai putin catre cele in care cei doi Business Angels isi desfasoara deja activitatea. In ceea ce priveste suma maxima pe care cei doi o vor investi, Gabriel Mardarasevici afirma ca in principiu nu exista o limita data. "Cu siguranta vom da bani dupa principiul sigurantei investitiilor, insa nu trebuie sa depaseasca capacitatea mea si a lui Bogdan de a risca. Probabil ordinul de marime este de sute de mii de euro", spune el, recunoscand ca in ceea ce priveste domeniile pe val sunt serviciile. Cei doi Business Angels sustin in principal proiectele din zona Iasiului, deoarece doresc sa dezvolte mai mult economic aceasta regiune. "In principiu nu refuzam nicio idee buna, insa ne-am bucura ca acestea sa vina din zona Iasiului, avand in vedere ca a si ramas putin in urma altor regiuni din tara in ceea ce priveste dezvoltarea economica si in plus acolo locuim", sustine Gabriel Mardarasevici.
Oamenii de afaceri ieseni marturisesc ca fac demersuri pentru a atrage si alti potentiali investitori din zona nord-est si astfel sa creasca impactul acestei actiuni in mediul de afaceri local.

Cum se realizeaza selectia proiectelor

Proiectul MP Business Angels a fost lansat oficial in Iasi, la sfarsitul lui februarie

Sase proiecte au ajuns in finala, unul fiind deja acceptat

Criterii de analiza a proiectelor: consistenta planului de afaceri, realismul lui, timpul de recuperare a investitiei, profitabilitatea estimata, profilul aplicantului

Investitiile se pot ridica la cateva sute de mii de euro

Evaluarea unui proiect dureaza intre doua si trei luni

Atuurile unui antreprenor: inovator, inventiv, realist, cu initiativa, energic, cu putere mare de munca si concentrare

Proiectele pot fi trimise pe adresa: proiecte@iasibusinessangels.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO