Companii

Investitia Continental la Timisoara are probleme cu autorizatiile

22.08.2003, 00:00 114

Derularea investitiilor in valoare de 110 milioane de euro pe care concernul Continental AG, al doilea producator de anvelope din Europa, le face la fabrica de la Timisoara este pusa in dificultate de obtinerea unei autorizatii de mediu.
Conform planului de afaceri al firmei,  procesul de extindere a capacitatii de productie din Timisoara ar fi trebuit demarat in vara aceasta, insa din motive ce tin de legislatie si birocratie, exista riscul ca firma sa nu primeasca toate aprobarile la timp si astfel sa renunte la investitie, plasand banii in fabrica pe care o detine in Cehia.
In prima faza, proiectul prevedea construirea unei noi hale de productie care ar fi urmat sa fie lipita de constructia existenta: asadar nu trebuiau ridicati decat doi pereti si un acoperis. Cu toate acestea, Continental AG nu a primit inca autorizatia de constructie. Motivul? Pentru a demara constructia, este nevoie initial, conform legii, de autorizatie de mediu, deoarece hala este destinata unei activitati cu risc de poluare. Compania ar putea obtine aceste autorizatii in cateva luni, dar din cauza conditiilor meteo s-ar putea sa nu mai poata incepe lucrarile de contructie. "Luna de luna primim vizite ale unor potentiali investitori straini in zona indrumati spre noi de oficialitati, interesati sa afle cum ne descurcam, ce am realizat. Mereu am creat o imagine pozitiva a mediului de afaceri de aici, iar acum, cand vrem sa continuam investitia, ne lovim de faptul ca nu putem construi doi pereti. Nu vrem nici o favoare, vrem sa respectam legea si in acelasi timp sa ne urmam planul de investitii. Acum, ce se va intampla cu investitia, este o decizie ce se va lua la centru. Dar daca nu producem cauciucuri aici, le vom produce in alta parte", a spus Peter Hochmuth, director financiar Continental Automotive Products Timisoara.
Productia de anvelope in noua hala urma sa demareze abia la inceputul lui 2004, asa ca studiul de impact asupra mediului al Agentiei pentru Protectia Mediului ar fi putut fi reazilat in paralel cu constructia."Daca ar fi declarat ca vor sa construiasca un depozit, nu ar fi avut nevoie de avizul de la Mediu, ci doar de autorizatie de constructie, care se obtine mult mai repede. Dupa constructie ar fi putut schimba destinatia spatiului, iar studiul ar fi fost realizat atunci. Eu insa nu pot sfatui pe nimeni sa faca asa, desi acest artificiu este destul de des folosit", a spus Ildiko Vitan, sef serviciu autorizari la Agentia pentru Protectia Mediului Timis.
Fabrica de la Timisoara a fost inaugurata in 2000, investitile facute aici depasind 100 de milioane de euro. Fabrica functioneaza la capacitate maxima, producand 8 milioane de anvelope pe an, o parte din acestea fiind exportate pe piata Europei Centrale. De anul trecut, odata cu punerea in fuctiune a unui nou depozit cu o capacitate de stocare de 300.000 de anvelope, produsele pot fi livrate si clientilor din Europa, SUA si America Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO