Companii

Între paragină şi dezvoltare. Staţiunea Băile Herculane are nevoie de investiţii de 150 mil. euro pentru a deveni o opţiune în turismul balnear internaţional

Reprezentanţii primăriei susţin că, în perioada următoare, vor exista o serie de investiţii atât publice, cât şi private pentru modernizarea staţiunii, de la reabilitarea izvoarelor de apă termală, până la parcuri de aventură, realizarea unei zone de promenadă pe malul râului Cerna, locuri de parcare, un aquapark nou şi altele

Reprezentanţii primăriei susţin că, în perioada următoare, vor exista o serie de investiţii atât publice, cât şi private pentru modernizarea staţiunii, de la reabilitarea izvoarelor de apă termală, până la parcuri de aventură, realizarea unei zone de promenadă pe malul râului Cerna, locuri de parcare, un aquapark nou şi altele

Autor: Miruna Diaconu

06.07.2023, 17:30 3228

Clădirea simbol a staţiunii – Baia Neptun -  are nevoie de 12 milioane euro pentru renovarea completă, însă situaţia juridică a terenului pe care se află nu permite încă astfel de intervenţii Anual ajung în Băile Herculane circa 200.000 de turişti.

Staţiunea Băile Herculane, în centrul căreia se află multe clădiri aflate în paragină, ar avea nevoie  de investiţii de 150 milioane euro din partea mediului privat, susţin reprezentanţii primăriei Băile Herculane. Deşi există câteva investiţii finalizate sau aflate în derulare, în staţiune încă domină imaginea clădirilor aflate în paragină. Interes există din partea investitorilor privaţi, susţin reprezentanţii primăriei, însă situaţia juridică neclară a imobilelor din centrul vechi reprezintă principala problemă.

„Singurele unităţi de cazare care nu au mai fost renovate de 15 ani sunt o parte din unităţile de cazare din centrul vechi istoric, în număr de 11 imobile. Deşi există un interes major al investitorilor pentru centrul vechi istoric, aceste imobile nu au fost modernizate din cauza situaţiei juridice neclare, existând în acest sens un proces pe rolul instanţelor de judecată, care are ca obiect exact privatizarea staţiunii. Toate imobilele din centrul vechi istoric care au fost libere de sarcini au fost reabilitate, anume Hotel Versay, de patru stele, şi Restaurant Casino, sau sunt în curs de reabilitare, precum Hotel Decebal“, au răspuns la solicitarea ZF reprezentanţii primăriei Băile Herculane.

Investitorii şi-au exprimat interesul de a investi în Băile Herculane, însă până nu se va ridica sechestrul pus pe imobilele din centrul vechi şi situaţia juridică a acestora nu va fi una clară, investiţiile sunt puse în aşteptare. Fără investiţii considerabile din partea mediului privat în facilităţile turistice din staţiune nu se poate vorbi de o efervescenţă a turismului în staţiune. Anual ajung în Băile Herculane circa 200.000 de turişti, potrivit estimărilor primăriei.

Cu o situaţie juridică neclară se confruntă şi emblema staţiunii – Băile Neptun, pentru care un grup de studenţi din Timişoara a înfiinţat o asociaţie numită Herculane Project pentru a ţine clădirea în viaţă. Clădirea  este în administrarea primăriei oraşului, dar terenul pe care se află este deţinut de un om de afaceri, care are o serie de litigii în ceea ce priveşte terenul şi mai multe procese cu statul român, astfel că există un sechestru pe acel teren.

Clădirea simbol a staţiunii  se află într-un grad avansat de deteriorare, însă tinerii reuşesc să facă doar intervenţii pentru a stopa pe cât posibil degradarea şi mai puternică a clădirii. Până în momentul în care se va ridica sechestrul, tinerii care au iniţiat proiectul nu pot interveni cu lucrări de restaurare a clădirii.

„Clădirea Băilor Neptun are în momentul de faţă trei sectoare în precolaps. Asta înseamnă că în orice moment se pot prăbuşi. Noi am efectuat intervenţii de punere în siguranţă în 2019 şi 2022, iar anul acesta dorim să continuăm lucrările pe cele trei sectoare aflate în precolaps, însă nu avem suficiente fonduri.  Până în momentul de faţă am strâns pentru Băile Neptun 60.000 euro pe care i-am investit în 2019, 20.000 euro în 2022, iar anul acesta am reuşit să strângem aproximativ 25.000 euro, care sunt însă insuficienţi pentru a putea continua lucrările de punere în siguranţă“, spune Oana Chirilă, unul dintre fondatorii Herculane Project.

Pentru lucrările de punere în siguranţă ar fi nevoie de 60.000 euro, spune Oana Chirilă, însă pentru o renovare completă a clădirii este nevoie de o investiţie de circa 12 milioane euro. Deşi au existat intenţii ale investitorilor, situaţia juridică a clădirii i-a determinat să mai aştepte.

Cu toate acestea, Băile Herculane începe să prindă viaţă, însă paşii sunt prea mici pentru a putea fi vorba de o revigorare a staţiunii. Reprezentanţii primăriei susţin că, în perioada următoare, vor exista o serie de investiţii atât publice, cât şi private pentru modernizarea staţiunii, de la reabilitarea izvoarelor de apă termală, până la parcuri de aventură, realizarea unei zone de promenadă pe malul râului Cerna, locuri de parcare, un aquapark nou şi altele.

Nicolae Căpuşan, proprietarul complexului turistic SunGarden Resort din Cluj, este unul dintre antreprenorii care investesc în Băile Herculane. Antre­prenorul investeşte 2 milioane de euro în renovarea hotelului Decebal din Băile Herculane, pe care are de gând să îl deschidă cu o clasificare de 5 stele, fiind astfel primul hotel de cinci stele din staţiune.

Nici această investiţie nu a fost lipsită de probleme, antreprenorul întâmpinând o serie de probleme după achiziţia imobilului, care a fost în proprietatea statului, ulterior fiind vândut în urma unei licitaţii în 2017. Nicolae Căpuşan susţine că a depus documentaţia pentru autorizaţia definitivă de construire în 2018, obţinând una iniţială pentru reconstrucţia acoperişului, care avea riscul să se prăbuşească. În 2022, antreprenorul a obţinut avizul de la Ministerul Culturii şi autorizaţia de construire, obiectivul fiind să finalizeze lucrările în trei ani şi să deschidă hotelul sub clasificarea de 5 stele.

Grupul hotelier Bacolux, controlat de fraţii Marius şi Florin Băzăvan, care administrează hotelurile Afrodita şi Diana din staţiune, investeşte, de asemenea, 6 milioane euro într-un aquapark.

De asemenea, reprezentanţii primăriei susţin că toate hotelurile din centrul nou al oraşului au fost modernizate şi clasificate la patru şi trei stele.

Băile Herculane are o tradiţie istorică în ceea ce priveşte turismul, mai ales datorită apelor termale din zonă. Băile Herculane era una dintre cele mai populare staţiuni din Europa secolului al XIX-lea, un loc pe care  împăratul Franz Josef l-a denumit cea mai frumoasă staţiune de pe continent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO