Companii

Intr-o perioada economica dificila, afacerile clinicilor private au crescut cu peste 50%

Intr-o perioada economica dificila, afacerile clinicilor private au crescut cu peste 50%

Sergiu Negut, director executiv Centrul Medical Unirea: Sectorul serviciilor medicale private nu poate fi la fel de afectat ca industria auto sau cea imobiliara, pentru ca vorbim despre o cerere si un consum de servicii care nu pot fi amanate pentru urmatorul ciclu economic.

10.03.2009, 00:00 49

 

In conditiile in care estimarile jucatorilor vor fi atinse, in 2009 primii zece jucatori ar urma sa genereze o cifra de afaceri cumulata de peste 160 mil. euro. La nivelul intregii piete, avansul se asteapta sa fie de 15-20% pana la peste 400 mil. euro, ritm usor temperat comparativ cu 2008.
Majoritatea operatorilor de servicii medicale private si-au bugetat pentru acest an cresteri de doua cifre ale afacerilor, aceasta fiind una dintre putinele industrii care se mentin pe un trend pozitiv, pe fondul unei crize economice care a lovit puternic alte ramuri aflate de asemenea in expansiunea.
"Industriile care sunt cele mai sever afectate intr-o perioada de recesiune sunt cele pentru care cererea se ajusteaza in asteptarea unor vremuri mai bune. Din acest motiv, sectorul serviciilor medicale private nu poate fi la fel de afectat ca industria auto sau cea imobiliara, pentru ca vorbim despre o cerere si un consum de servicii care nu pot fi amanate pentru urmatorul ciclu economic. Nevoile de sanatate sunt imediate, determinate de prevalenta sau incidenta unor conditii medicale, care nu sufera ajustari in perioadele economice dificile", spune Sergiu Negut, directorul executiv al Centrului Medical Unirea (CMU).
Anul 2008 se poate spune ca a fost un an de consolidare in industria serviciilor medicale private, dupa ce in 2007 am asistat la preluari de catre fonduri de investitii. Anul trecut s-a intensificat competitia pentru clientii companii, insa in 2009 lupta se anunta apriga pentru platitorii per serviciu (fee for service). Companiile, principalul motor de crestere pentru majoritatea jucatorilor din top zece, au pus pe hold angajarile, iar unii dintre ei isi reduc efectivul.
Cu toate acestea, primele luni ale anului au debutat bine pentru primii operatori de servicii medicale private, cresterile raportate in ianuarie-februarie de MedLife si Centrul Medical Unirea (CMU), unii dintre principalii ju-catori, fiind de 80-100%.
MedLife a anuntat ca afacerile sale s-au majorat cu 80% in ianuarie 2009 comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in timp ce rivalul CMU a raportat o crestere de 85% a incasarilor pe segmentul individual in prima parte a anului 2009 si o dublare pe segmentul de abonamente corporate.
Anul trecut insa cea mai puternica ascensiunea a avut-o Euromedic, cu o dublare a afacerilor pana la 14 mil. euro. Furnizorul a investit anul trecut circa 27 milioane de euro, din care zece milioane au fost alocate pe partea de diagnostic si au inclus atat deschiderea de centre noi, cat si innoirea echipamentelor din centrele mai vechi, zece milioane de euro au fost orientate catre partea de dializa, alte cinci milioane reprezentand investitia in tehnologia CET/PT, care permite diagnosticarea in faze incipiente a afectiunilor oncologice, neurologice si cardiace.
In ceea ce priveste planurile de expansiune din 2009, cei mai multi jucatori adopta o atitudine prudenta. "Ca un prim efect care implica si serviciile de sanatate, bancile au devenit mai atente cu conditiile de creditare. In ultimii ani s-au acordat multe credite de investitii garantate cu proprietati imobiliare. La un moment dat, valoarea proprietatilor gajate nu a mai crescut, deci nu a mai permis o crestere a nivelului de indatorare, ci dimpotriva. Asa ca, desi vorbim de o activitate care nu este fundamental influentata de criza economica, vedem ca investitiile incetinesc, cu un efect direct asupra cresterii prognozate a sectorului in care functionam", a spus Negut de la CMU.
MedLife spre exemplu a anuntat la sfarsitul lui 2008 ca a renuntat la investitii de peste 30 mil. euro in spitale private in tara, insa pluseaza cu 5 mil. euro in acest an in extinderea unor unitati deja existente si intr-o noua clinica in zona Obor-Iancului.
Compania estimeaza pentru acest an o marja EBITDA de peste 25%, in conditiile in care in 2008, nivelul marjei a fost de sub 20%. In 2008, MedLife a anuntat o cifra de afaceri de 21,2 mil. euro, in crestere cu 67% comparativ cu nivelul din 2007. Avansul afacerilor a fost sustinut de extinderea cu noi clinici si de castigarea de noi contracte. In acest an MedLife a anuntat ca avansul cifrei de afaceri, bugetata la 31,5 mil. euro, se va face in principal pe atragerea de noi clienti si mai putin pe deschiderea de noi unitati. Si la nivelul CMU, afacerile din acest an vor fi impulsionate de investitiile deja finalizate, de cele in derulare, dar si de cresterea asteptata pe segmentul de abonamente corporate.
CMU are sase proiecte in derulare in acest moment, care urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an. Proiectele includ investitii greenfield in noi unitati, dar si o achizitie in provincie si fac parte dintr-un program de investitii de 8 mil. euro. Pe de alta parte, planurile Medicover din 2009 sunt legate de inceperea constructiei unui spital cu pana la 100 de paturi, care, potrivit datelor din acest moment, ar urma sa primeasca primii pacienti in a doua jumatate din 2011.
Alte investitii ale Medicover din acest an sunt lansarea asigurarii de sanatate Medicover, o noua unitate in Ploiesti si servicii noi in clinicile existente. Grupul Medicover a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 30 mil. euro pe piata locala (inclusiv Synevo, divizia de laboratoare), in crestere cu 35% comparativ cu 2007.
Pentru 2009, cresterea a fost proiectata pentru 15%. Si Medcenter, un alt operator din top zece, a anuntat investitii anul acesta in cinci orase si in noi echipamente.
Pe de alta parte, planurile Sanador sunt legate de constructia unui spital generalist de 40-50 mil. euro, programat sa demareze in a doua jumatate a anului. Constructia ar urma sa dureze 18-24 luni. Marja EBITDA a Sanador din acest an s-ar putea mentine la nivelul din 2008 de circa 12%.
In pofida tuturor investitiilor anuntate, se ridica un mare semn de intrebare cu privire la capacitatea acestor operatori de a mentine un ritm de crestere de peste 50%
 
  • Clinicile private au apasat mai puternic pedala extinderii in ultimii ani;
  • Astfel, acestea au devenit atractive pentru fondurile de investitii care au cheltuit peste 30 mil. euro pentru achizitii in 2007;
  • In 2008 valul de preluari s-a temperat, fiind consemnat un singur deal pe nisa;
  • Cei mai multi operatori nu isi vad afacerile afectate de criza;
  • Majoritatea companiilor ofera abonamente in conditiile in care piata asigurarilor este slab dezvoltata;
  • Planurile pentru spitalele private sunt in asteptare;
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO