Companii

Intoarcere in timp: Fara investitii in infrastructura, consumul de ciment va scadea la nivelul din 2006

Intoarcere in timp: Fara investitii in infrastructura, consumul de ciment va scadea la nivelul din 2006
02.07.2009, 17:26 37

Principalul motor al consumului in primele sase luni a fost sectorul rezidential, insa doar proiecte de mici dimensiuni sau locuinte construite in regie proprie. Proiecte de infrastructura precum autostrada Transilvania sau Bucuresti-Ploiesti nu au reusit sa salveze un prim semestru dezastruos pentru piata constructiilor.

"In prima jumatate a anului se constata o scadere de circa 25% a consumului total, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta (intre -15% in zona Moldovei si pana la - 40% in: Timisoara, Oradea, Cluj, Bucuresti). Principalii factori sunt oprirea creditarii, precum si criza care a determinat amanarea unor investitii mari in spatii comerciale si spatii de birouri", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding. Vanzarile de ciment ale companiei in primul semestru au urmat trendul pietei, fiind cu 25-30% mai reduse ca in perioada similara a anului trecut, cele mai mari scaderi, de 45-50%, fiind inregistrate de vanzarile de ciment vrac catre constructori mari si statii de betoane.
 
Se mai domoleste scaderea
Efectele scaderii cererii au fost resimtite si de Holcim, care a inregistrat in primele cinci luni un recul de 20% al vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Cresterea cererii de ciment a inceput sa se micsoreze in a doua jumatate a anului trecut in comparatie cu anul precedent. In primul trimestru am inregistrat cea mai mare scadere ca urmare a conditiilor aspre de iarna si a cererii reduse de materiale de constructii de pe piata. Incepand cu luna mai scaderea cererii a inceput sa fie mai mica", afirma Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania.
Si reprezentantii grupului francez Lafarge estimeaza ca in primul semestru consumul a scazut cu circa 35%, trend care s-ar putea mentine pana la sfarsitul anului, dar spera intr-o crestere de 10% a pietei cimentului in 2010, cand vor fi lucrari de infrastructura mai intense.
Singurul segment care a inregistrat cresteri in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut a fost cel al constructiilor civile, in speta segmentul rezidential, care a inregistrat cresteri de circa 8%, in special in Moldova, potrivit datelor Carpatcement.
"In prezent, inregistram o cerere mai mare din partea sectorului civil, datorita faptului ca multe zone rezidentiale sunt nefinalizate. Dezvoltatorii trebuie sa finalizeze proiectele rezidentiale pentru a-si recupera investitiile. Insa au fost doar proiecte rezidentiale mici", explica Wirth de la Holcim.
 
Semestrul doi, intrebari fara raspuns
"Nu pot indrazni sa estimez o schimbare a situatiei in urmatoarele douasprezece luni", spune Wirth de la Holcim. Reprezentantii Carpatcement Holding afirma ca intensificarea investitiilor publice ar putea aduce restrangerea ritmul scaderii la 15-20% fata de semestrul doi din 2008, in caz contrar reducerea vanzarilor va fi de 30-40%.
Piata de ciment a inregistrat anul trecut un volum de vanzari de 10,6 milioane de tone, in crestere cu 8,6% fata de 2007- echivalentul a 480 kg/cap de locuitor, in timp ce in valoare consumul s-a ridicat la 3,28 miliarde de lei (890 de milioane de euro), in crestere cu 20% comparativ cu anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO