Companii

InterContinental, la 40 de ani: De la cocktailul din cozi de raci în anii ’70 la apartamentele pentru staruri rock şi şeful Microsoft - GALERIE FOTO

40 de ani de lux la InterContinental: De la camera de 23 de dolari şi cocktailul din cozi de raci în anii ’70 la apartamentele în care s-au cazat staruri rock şi şeful Microsoft

Autor: Mirabela Tiron

25.05.2011, 16:26 1670

InterContinental, primul hotel de cinci stele construit înBucureşti şi unul dintre simbolurile Capitalei, aniversează 40 deani de la inaugurare. Ridicat pe locul unei foste zahanale- "LaZisu", InterContinentalul, una dintre cele mai mari atracţii aleBucureştiului în anii '70-'80 primea oaspeţi pentru 23 de dolari penoapte în camere duble, cel mai apreciat cocktail de către străinila acea vreme fiind cocktailul din cozi de raci la 17 lei.

Povestea InterContinental începe în anii '60, când Cyrus Eaton,şeful companiei Cyrus Eaton Group, ce administrează lanţul hotelierInterContinental a venit în Bucureşti în interes de afaceri. Pentrucă locurile de cazare în hoteluri erau limitate, el a fost nevoitsă înnopteze în holul unui hotel, aceasta fiind momentul în carei-a venit ideea de-a dezvolta un InterContinental în Bucureşti.

Construcţia hotelului a început în 1967, după un proiect alarhitecţilor români Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şiRomeo Belea, arhitectul care se ocupă în prezent de renovareaTeatrului Naţional. La proiectul hotelului de cinci stele au lucratconstructori, ingineri şi muncitori români, cu avizulreprezentanţilor lanţului hotelier InterContinental, clădirea fiindfinalizată după trei ani, în urma unei investiţii de şase milioanede dolari.

"Prin anii '66 au fost condiţii propice din punct de vederepolitic pentru ca lanţul Intercontinental să apară în România şi săcontracteze un hotel. Împreună cu arhitectul şef al Bucureştiului,prof. Maicu, am început studiile pentru primul hotel de renume alCapitalei", îşi aminteşte Romeo Belea.

Cu ocazia deschiderii hotelului care reprezenta şi cea maiînaltă clădire a Bucureştiului (90 de metri înălţime) în mai 1971,s-au inaugurat şi cursele aeriene Pan Am (cel mai importanttransportator aerian al Sua la acea vreme) către Bucureşti. "Chiardin ziua deschiderii oficiale a hotelului, Pan Am a adus un avionplin de turişti americani, care s-au distrat toată noaptea înhotel. La acea vreme, o cameră single costa 18 dolari, iar o camerădublă 23 de dolari", potrivit lui George Opriş, fost Rooms DivisionManager în perioada 1971 -1996. Acum o cameră dublă se rezervă cu199 de euro pe noapte.

Iniţial echipa de arhitecţi români propuseseră ca şi zonă deamplasare a hotelului Piaţa Victoriei sau Piaţa Unirii.Reprezentanţii InterContinental nu au fost însă de acord,considerând că Piaţa Universităţii este centrul oraşului şi că aiciar trebui dezvoltat hotelul. Astfel că InterContinentalul a fostridicat pe locul unei foste zahanale - "La Zisu".

"Pe parcursul dezvoltării proiectului au existat în permanenţădoi consultanţi americani: un arhitect şi un inginer. Am învăţatatunci foarte multe lucruri, eu care credeam iniţial că ştiu lecţiahotelurilor. Mi-am dat seama pentru prima oară ce înseamnă niştespecialişti notorii: erau două personaje pe care le ştiam dinreviste", spune arhitectul Belea. El mai precizează că aceacolaborare cu americanii a fost o "încântare" pentru el.

Americanii avut viziune, apreciază arhitectul Romeo Blelea. "Măgândesc şi acum cum de ne-a trecut prin cap să propunem construireahotelului într-un parc sau într-o piaţă".

Belea a fost cel care a plecat cu proiectul în SUA pentru a luaavizele.

"S-au făcut nişte modificări. Proiectul a fost avizat, apoi afost preluat de o altă echipă. Eu am rămas cu părerea de rău căprimul meu proiect a fost modificat din cauza condiţiilor legate delocaţie".

Problema cu care s-au confruntat arhitecţii români a fost legatăde extinderea hotelului.
"Am readaptat proiectul iniţial pentru amplasamentul găsit. Dinpunct de vedere arhitectural pe acest loc aveam nevoie de o clădireînaltă şi subţire. Proiectul s-a demarat pe locul fostei zahanale,însă clădirea a trebuit lăţită pentru a respecta cerinţelelanţului, care menţionau existenţa unui anumit număr de camere peetaj

Până la sfârşit, americanii i-au spus "hotelul celor treibanane", îşi aduce aminte Belea.

Cu toate acestea, el susţine că dacă ar trebui să reconstruiascăacum hotelul, l-ar gândi cu totul altfel.

"Acum mi se pare că ar fi trebuit să fie mult mai deschis spreexterior, pentru că este poate cea mai interesantă zonaarhitecturală a Bucureştiului. Atunci părea tuturor ca este foartebine ce facem".

La momentul inaugurării, hotelul avea 423 de camere şiapartamente, un centru de sănătate la etajul 22, restaurantulBalda, cu specific românesc şi Luna Bar, la etajul 21, cu terasăspre Piaţa Universităţii. Acum operează 257 de camere.

"Oaspeţii străini erau foarte încântaţi de gustul mâncăriiromâneşti. Parţial, acest lucru se datora şi faptului că noiachiziţionam legumele, fructele, carnea, brânza din producţialocală, pe vremea aceea, în România nu pătrunseseră încăsubstanţele chimice care se foloseau în Occident. Era foarteapreciat un cocktail din cozi de raci cu salata de crudităţi şi sosCalypso, care costa 17 lei vechi", şi aduce aminte Iulian Stanciu,bucătar la Intercontinental.

La InterContinental au fost cazaţi Lenny Kravitz, echipa HarlemGlobe Trotters, Robert Gates - şeful Pentagonului, presa de la CasaAlbă în timpul Summit-ului NATO, Zucchero, prinţul Hassan alIordaniei, Bill Gates, Demis Roussos, şi alte personalităţi.

"InterContinentalul era o oază occidentală într-o lume comunistăşi de aceea te simţeai deosebit că lucrezi aici. Când veneam laserviciu, parcă intram dintr-o dată într-o altă lume, nu mai eramîn România comunistă" spune Elena Burghelea, fost HousekeepingManager.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO