Companii

Intercontinental: cresc incasarile, dar si pierderile

08.11.2004, 00:00 17

Compania Hoteliera Intercontinental Romania, care detine hotelurile Intercontinental si Lido din Bucuresti, si-a majorat pierderile pe primul semestru , in pofida evolutiei ascendente a cifrei de afaceri.
Astfel, CH Intercontinental a incheiat primul semestru cu o pierdere de 57,4 miliarde lei (1,4 milioane euro), in crestere cu peste patru miliarde lei fata de perioada similara din 2003. Compania a acumulat in aceasta perioada atat pierderi din exploatare cat si pierderi financiare.
 Cifra de afaceri din primul semestru  s-a ridicat la 171,4 miliarde lei (4,3 milioane de euro), in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand aceasta a fost de 134 miliarde de lei (circa 3,8 milioane de euro), arata rapoartele CH Intercontinental publicate pe piata electronica de capital Rasdaq.
Pe prima jumatate a anului, compania a inregistrat o majorare atat a veniturilor cat si a cheltuielilor. Astfel, veniturile totale s-au cifrat la 173,8 miliarde lei, cu  aproape 40 de miliarde lei peste nivelul din 2003, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu circa 43 miliarde lei, ajungand la 231,2 miliarde lei.
Valoarea datoriilor cu termen de scandenta de pana la un an se ridica la aproximativ 18 miliarde lei, in timp ce datoriile cu maturitate mai mare de un an reprezinta 484 miliarde lei, conform raportului.
In ultimii doi ani, compania si-a redus continuu numarul de angajati, de la 439 in 2002, la 436 in 2003 si respectiv 391 la sfarsitul primului semestru al acestui an. Anul 2000 a fost ultimul in care compania a inregistrat profit, de atunci exercitiile financiare incheindu-se numai cu piederi.
CH Intercontinental Romania are in patrimoniu hotelurile Intercontinental si Lido din Bucuresti, actionarii majoritari fiind compania RHIC Holding din Luxembourg (49,1%) si Lido SA (11%).
Grupul hotelier este controlat de familia Paunescu.
Viorel Paunescu, presedintele companiei, nu a putut fi ieri contactat pentru comentarea rezultatelor financiare.
Hotelul Intercontinental este clasificat la categoria de cinci stele, principalii concurenti pe acest segment fiind JW Marriott, Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza.
Intercontinental are 423 de camere, fiind cel mai mare din Bucuresti, la aceasta categorie si este urmat de JW Marriott, cu 402 camere. Hotelul Lido, este clasificat la patru stele si are 119 camere. Anul acesta, afacerile hoteliere din capitala au avut un trend crescator, dupa declinul din 2003 datorat razboiului din Irak.
In 2003 si 2004, compania CH Intercontinental a derulat un program de investitii de circa 7-8 milioane de dolari pentru modernizarea unor spatii ale celor doua hoteluri. Astfel, au fost modernizate centrul de sanatate, piscina, sala de fitness, receptia si restaurantele.
Cu toate acestea, anul trecut gradul de ocupare mediu anual a fost de 47,28%, sub media pietei.
Pe intregul an 2003, compania Intercontinental a realizat o cifra de afaceri de 291 miliarde lei (7,8 milioane de euro). Anul trecut, CH Intercontinental Romania si-a redus pierderile la 102 miliarde lei (2,7 milioane euro), de la 153 miliarde lei (5 milioane euro) in 2002.
Pe piata Rasdaq actiunile CH Intercontinental ( RCHI- simbol bursier) au crescut puternic in ultimele doua luni, pretul aproape dublindu-se. Vineri, ultima tranzactie s-a facut la 785 de lei pentru o actiune , capitalizarea bursiera ridicindu-se astfel la 16,6 milioane de euro.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO