Companii

Interagro a renuntat la actiunile Astra

01.10.2003, 00:00 14

Un pachet de actiuni ale Rafinariei Astra Ploiesti in valoare de peste 11 miliarde de lei a fost transferat ieri in cadrul unei tranzactii speciale la Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile reprezinta 1,7% din capitalul rafinariei, iar surse din piata de capital afirma ca este ultimul pachet de actiuni pe care compania Interagro in detinea in cadrul companiei.
Interagro urmeaza insa sa intre in posesia unui pachet de actiuni cu o valoare nominala totala de 187 miliarde de lei in cadrul unei majorari de capital prin aport in natura. Din acestea 87 miliarde de lei reprezinta obligatia asumata in cadrul contractului de privatizare incheiat in 1997. Cota mica detinuta de Interagro in capitalul rafinariei da dreptul celorlalti actionari sa subscrie, in conformitate cu dreptul de preemtiune actiuni care insumeaza o valoare extrem de ridicata: 10.600 (peste 300 milioane de dolari). Este insa putin probabil ca actionarii sa subscrie sume importante, intrucat pretul de piata al actiunilor, 600 de lei, mai mic decat valoarea nominala de 1.000 de lei, la care pot fi cumparate actiunilor in cadrul majorarii de capital.
Cel mai imporant actionar al rafinariei este Asirom, cu 35% din actiuni, cel mai important actionar al companiei sa asigurari este chiar Interagro. O companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice, Kreyton Ltd., a cumparat la inceputul anului putin peste o treime din actiunile companiei, cele mai multe fiind vandute de Interagro. Fondul de investitii Broadhurst detine alte 21% din actiuni.
Rafinaria Astra a incheiat prima jumatate a acestui an cu o pierdere de 101 miliarde de lei, de 16 ori mai mare decat pierdere din prima jumatate a anului trecut. Cifra de afaceri a urcat de la 723 miliarde de lei la 2.088 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO