Companii

Încă o insolvenţă zguduie piaţa agenţiilor de turism în plin sezon estival: Kusadasi, cunoscută pentru charterele pe Turcia, anunţă că se află în incapacitate de plată şi că a depus cerere pentru deschiderea insolvenţei

Încă o insolvenţă zguduie piaţa agenţiilor de...

Autor: Mirabela Tiron

21.07.2023, 12:25 3622

Agenţia de turism Kusadasi, deţinută de familia Yapici,  cunoscută pentru charterele operate pe Turcia, a anunţat printr-un comunicat pe site-ul companiei că a intrat în incapacitate de plată şi că a depus la Tribunalul Bucureşti cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă. Turcul Hassan Yapici deţine şi compania aeriană Air Bucharest, care opera aceste zboruri spre staţiunile din Turcia.

„Suntem nevoiţi să vă informăm că societatea Kusadasi se află în incapacitate de plată, drept urmare am depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii generale  a insolvenţei cu posibilitate de reorganizare a activităţii. Trebuie să vă specificăm că situaţia fiecărui turist  (rezervare) va fi tratată în mod individual, existând posibilitatea ca o parte din aceştia  să poată efectua sejururile contractate, în funcţie de avansurile plătite  către furnizori şi achitarea integrală din partea turistului/agenţiei revânzătoare”, se arată în comunicatul postat pe site-ul agenţiei de turism Kusadasi. Compania nu a transmis câţi turişti vor fi afectaţi de această situaţie.

Societatea deţine un instrument de garantare în valoare de 300.000 de euro, ambele poliţie  fiind afişate pe site-ul companiei. Datele de pe site arată agenţia are asigurare la Omniasig şi Eurolife FFH.

„Din pricina situaţiei actuale este posibil să existe modificări sau anulări în programul de călătorie, dorim să ne asigurăm căcă sunteţi informat corect cu privire la statusul rezervării şi să reverificaţi cu agenţia de turism dacă rezervarea poate fi onorată”, se mai arată în comunicatul companiei.

Datele publice arată că agenţia de turism Kusadasi a avut anul trecut o cifră de afaceri 6,8 milioane de lei şi pierderi de un milion, faţă de 9,2 milioane de lei afaceri anul anterior şi profit de 167.000 lei, potrivit mfinante.

Vacanţele pe curse charter reprezintă o nişă care generează afaceri totale de peste 200 -300 de milioane de euro anual,  potrivit ultimelor datelor din piaţă.

În 2010, familia Yapici (turcul Hassan Yapici şi Oana Yapici), ce controlează agenţia Kusadasi, punea bazele companiei aeriene Air Bucharest, ce operează curse charter spre Turcia şi alte destinaţii, cu afaceri de 42 mil. lei anul trecut. La acea vreme, el declara că a investit 6 milioane de euro în transportatorul aerian, compania începând să opereze cu două aeronave închiriate de la firmă din Noua Zeelandă. Compania aeriană şi-a început activitatea cu o aeronavă Boeing 737-300, cu o capacitate de 168 de locuri, arată datele de pe site-ul transportatorului. În 2015, flota companiei s­-a mărit cu încă o aeronava de tip Boeing 737­ - seria 400, cu o capacitate totală de 163 locuri, arată aceiaşi sursă.

În ultimii ani cererea pentru pachete charter (zbor cu avionul şi cazare inclusă) a fost în creştere, ceea ce i-a stimulat pe touroperatori să programeze zboruri charter din mai  multe oraşe din ţară. Pe piaţa locală, avioanele decolează spre staţiunile greceşti şi turceşti din Bucureşti, dar şi din Iaşi, Cluj, Arad, Baia Mare, Bacău, Timişoara, Suceava şi alte oraşe). 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO