Companii

INS: Managerii estimează creşterea accentuată a preţurilor în construcţii şi în comerţ în perioada decembrie-februarie

INS: Managerii estimează creşterea accentuată a...

Autor: Roxana Rosu

28.12.2021, 09:26 2782

Managerii estimează creşterea accentuată a preţurilor în construcţii şi în comerţ în perioada decembrie-februarie, în paralel cu reducerea uşoară a numărului de salariaţi din construcţii şi creşterea celor din comerţ, arată un sondaj realizat de INS.

În acelaşi timp, estimările indică relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, dar şi a numărului de salariaţi din industrie şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +81%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

În construcţii, volumul producţiei (sold conjunctural -20%) va avea o scădere, la fel ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează o creştere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), dar şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va fi stabilă până în februarie (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO