Companii

ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

Autor: Vlad Popescu

22.04.2011, 14:32 142

Scăderea ratei şomajului pare spectaculoasă, însă nu reflectăsituaţia economică reală din România, se arată într-o analiză a INGBank.

Rata şomajului a scăzut în lunamartie la 5,92%, de la 6,58% în februarie, potrivit datelorprezentate miercuri de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei deMuncă (ANOFM). Numărul şomerilor s-a redus astfel luna trecută cupeste 60.000, la puţin sub 540.000 de persoaneînregistrate.

"Ajustarea este cu atât maispectaculoasă cu cât estimăm că a beneficiat de un suport minim dinpartea efectelor sezoniere. Însă, la fel ca în lunile anterioare,credem că scăderea şomajului înregistrat spune o povesteneadevărată despre economia românească", notează analiştiiING.

Banca aminteşte că rata şomajuluia scăzut timp de 12 luni consecutiv, numărul şomerilor coborând înaceeaşi perioadă cu 225.000. Pe de altă parte, numărul angajaţilordin economia românească s-a redus cu 210.000 în primele zece dinaceste 12 luni, datele pe februarie şi martie nefiind încădisponibile.

Această dinamică divergentă arputea fi explicată de o creştere în economia gri.

Însă, potrivit măsurării şomajuluiconform metodologiei BIM (Biroul Internaţional al Muncii - n.r.),acest scenariu nu este valabil, se arată în analizacitată.

După metodologia BIM, rataşomajului a urcat la 7,3% în trimestrul al patrulea al anuluitrecut, de la 6,9% în trimestrul al treilea.

"În consecinţă, ne îndoim căaccentuarea recentă a trendului descendent în privinţa rateişomajului înregistrat este un semn de îmbunătăţire a activităţiieconomice", conchid analiştii ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO