Companii

ING Real Estate vizeaza dezvoltarea unui proiect imobiliar multifunctional in centrul Bucurestiului

ING Real Estate vizeaza dezvoltarea unui proiect imobiliar multifunctional in centrul Bucurestiului

Siep Hoeksma, country manager al ING RED: "Am venit in Bucuresti fara secretara, fara birou, doar cu un telefon mobil prin care aranjam intalniri. Intre timp, ne-am stabilit o serie de colaboratori puternici, care ne prezinta oportunitati, si am vizitat majoritatea oraselor mari din tara, precum Brasov, Iasi, Galati, Sibiu sau Pitesti."

21.04.2008, 14:11 18

ING Real Estate Development (RED) ar putea incepe in urmatorii ani constructia unui proiect imobiliar de mari dimensiuni in centrul Capitalei, asemanator dezvoltarii Zlote Tarasy din Varsovia, care cuprinde spatii de birouri si unul dintre cele mai spectaculoase malluri din Europa.
"Am identificat un teren in Bucuresti pe care ar putea fi realizat un asemenea proiect. Situatia terenului este complicata, lotul fiind detinut de mai multi proprietari, dar analizam in continuare posibilitatea preluarii si inceperii unui asemenea proiect", a declarat Siep Hoeksma, country manager al ING RED.
Spre comparatie, compania a construit intre anii 2002 si 2007 un proiect in plin centrul capitalei Poloniei, cu o suprafata de 225.000 de metri patrati, in urma unei investitii de 500 de milioane de euro. Valoarea de piata a proiectului depaseste probabil un miliard de euro in prezent.
"O dezvoltare de asemenea dimensiuni dureaza enervant de mult, dar tocmai acest lucru aduce valoare proiectului. Pe de alta parte, daca anunti un proiect si nu il incepi in decurs de doi ani, incepi sa ai probleme de credibilitate", adauga Hoeksma.
Divizia de dezvoltare imobiliara a ING este prezenta pe piata locala din luna noiembrie a anului trecut, de atunci fiind analizate mai mult de 50 de terenuri atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara.
"Am venit in Bucuresti fara secretara, fara birou, doar cu un telefon mobil prin care aranjam intalniri. Intre timp, ne-am stabilit o serie de colaboratori puternici, care ne prezinta oportunitati, si am vizitat majoritatea oraselor mari din tara, precum Brasov, Iasi, Galati, Sibiu sau Pitesti", spune Hoeksma.
De altfel, primele investitii de pe piata locala vor fi derulate in provincie, unde ING RED ar putea incepe in acest an doua proiecte cu o valoare cumulata de 60 mil. euro.
Obiectivul lui Hoeksma pentru piata locala este atragerea a cel putin 5% din bugetul de investitii de 12 miliarde de euro al companiei, reprezentand proiecte de minimum 600 de milioane de euro in urmatorii trei-patru ani.
"De cand am venit in Romania am vazut orase si cladiri extrem de frumoase, dar o infrastructura dezastruoasa. Pe de alta parte, in toate marile orase din tara sunt fabrici in zone centrale, pe care vor fi realizate proiecte integrate, care vor cuprinde si piscine, teatre sau biblioteci", spune managerul ING RED.
Hoeksma lucreaza in cadrul companiei olandeze de aproape 30 de ani, cea mai lunga perioada fiind petrecuta in cadrul biroului din Londra al companiei.
"La Londra devenisem mai mult manager decat dezvoltator, asa ca am venit in Romania pentru a redeveni dezvoltator. Decizia de a intra pe o piata, precum cea din Romania, este pentru cel putin 25 de ani", spune Hoeksma.
Portofoliul din Romania ar urma sa fie compus din spatii rezidentiale in proportie de aproximativ 40%, retail 40%, restul urmand a fi impartit intre dezvoltari logistice si de birouri, in functie de oportunitatile pietei.
"Sa platesti 15-20% din valoarea investitiei pentru achizitia terenului este normal. Cand acest procent ajunge la 35-40%, incepi sa-ti faci griji. La nivelul pietei locale am auzit de randamente nebunesti, de genul 4,9%, insa nu am fost implicati. Un randament in jurul valorii de 7% este sustenabil in Romania", prezinta Hoeksma o serie din cifrele pe care se va ghida in cadrul activitatii din Romania.
Managerul de 59 de ani spune ca firma pe care o conduce a intrat la timpul potrivit pe piata locala, fiind un moment in care speculatorii incep sa renunte la proprietati, iar pretentiile acestora devin mai realiste.
Grupul olandez ING este prezent pe piata locala si prin divizia de investitii, care a facut anul trecut prima achizitie in Romania, preluand galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping Center din Iasi, pentru 40 mil. euro.
ING Real Estate este un grup implicat in dezvoltarea, finantarea si managementul investitiilor imobiliare in 21 de tari, cu un portofoliu cumulat de peste 100 de miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai mari investitori la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO