Companii

ING Nederlanden a pus ochii pe actiunile SNP Petrom

14.11.2001, 00:00 37



ING Nederlanden, cea mai mare companie de asigurari de viata din Romania si singura din acest sector care administreaza un portofoliu de actiuni pe bursa de la Bucuresti, a pus ochii pe SNP Petrom.

Cotat la bursa in aceasta vara, SNP a ajuns la sfarsitul lunii octombrie la peste 12% din portofoliul de actiuni al ING Nederlanden.

"Ne-am orientat catre titlul SNP pentru ca are o capitalizare foarte mare si pentru ca intra in profilul titlurilor interesante pentru ING Nederlanden", au spus pentru Ziarul Financiar surse autorizate din cadrul companiei.

De asemenea, compania a intrat in octombrie si pe actiunile Antibiotice, care au ajuns la circa 5,3% din portofoliul de actiuni detinute de companie.

ING Nederlanden investeste pe bursa de valori din octombrie 1998, cand a lansat, in premiera pe piata romaneasca, politele de asigurari de viata cu investitie, de tip Unit-Linked.

Caracteristica acestor produse este ca, din primele incasarte de la client, o parte se acumuleaza in cadrul componentei de investitii reprezentate de programele de investitii ING Nederlanden, divizate in unituri, pentru care se stabilesc zilnic cotatii de cumparare/rascumparare.

Aceste programe reprezinta portofolii de active financiare care includ titluri de stat, depozite bancare pe termen scurt si actiuni.

ING Nederlanden administreaza doua astfel de programe de investitii in lei: Bonuri de tezaur si Mixt. Primul are in componenta certificate de trezorerie cu discount emise de Ministerul Finantelor, depozite bancare in lei pe termen scurt si disponibilitati in conturi curente.

Unitatile acestui program de investitii au avut o crestere de 38,9% intre 1 ianuarie si 11 noiembrie anul acesta, fata de o inflatie de 24,1% pe primele 10 luni ale anului. La 31 septembrie, valoarea activelor administrate in acest program era de 345 miliarde lei.

Programul Mixt are in componenta, pe langa bonuri de tezaur emise de MF, depozite bancare pe termen scurt si disponibilitati in conturi curente, actiuni tranzactionate la Bursa de Valori, in proportie de circa un sfert din active.

Activele acestui fond erau de circa 129, 1 miliarde lei la sfarsitul lunii octombrie, fata de 90,5 miliarde lei la sfarsitul lunii anterioare. "Cresterea se datoreaza nu atat evolutiei pretului actiunilor sau a bonurilor de tezaur incluse in portofoliu, cat cresterii apetitului clientilor nostri pentru Fondul 2", explica sursele citate.

Clientii companiei care detin polite de tip Unit Linked au posibilitatea de a-si transfera unituri intre cele doua programe in lei, in functie de perceptia pe care o au asupra randamentelor acestora, iar uniturile Programului Mixt au avut o crestere buna in iulie si august, data de cresterea actiunilor de pe bursa.

Investitiile ING Nederalanden pe bursa urmeaza politica "buy and hold"(cumpara si pastreaza) si urmaresc o lichiditate suficient de ridicata pentru a satisface eventualele cerinte ale clientilor.

Compania a avut incasari din prime brute de 717,8 mld.lei pe primele noua luni din acest an, fata de 625,2 mld.lei anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO