Industrie

Analist BT: Pe termen scurt previzionăm continuarea climatului pozitiv din industrie

Analist BT: Pe termen scurt previzionăm continuarea...

Autor: Cristina Bellu

20.06.2017, 15:52 79
Potrivit datelor comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) ajustarea industriei interne în luna aprilie poate fi interpretată drept un proces de normalizare, după creşterea puternică înregistrată în martie, aspect reflectat şi de dinamica comenzilor noi în industria prelucrătoare, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
 
Astfel, comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 4.6% an/an în aprilie, ritm în decelerare de la 19% an/an în martie. Se evidenţiază majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinţă îndelungată cu 8.7% an/an, evoluţie care exprimă premise de continuare a climatului pozitiv din sfera consumului privat, principala componentă a PIB, pe termen scurt, atât în România cât şi în ţările Uniunii Europene. 
 
“Pe termen scurt previzionăm continuarea unui climat pozitiv în industrie, dar atragem atenţia cu privire la incidenţa unor forţe contradictorii, respectiv momentul pozitiv din sfera consumului privat în România şi ţările Uniunii Europene, deteriorarea competitivităţii internaţionale, intensificarea deficitelor gemene şi tensiunile din sfera politică, cu impact asupra climatului investiţional.”, spune Andrei Rădulescu.
 
Acesta menţionează că scenariul macroeconomic al Băncii Transilvania previzionează pentru anul în curs redinamizarea investiţiilor productive (5% an/an, după scăderea cu 3.3% an/an din 2016) şi consolidarea climatului pozitiv în sfera consumului privat (creştere cu 5.6% an/an, după un avans cu 7.4% an/an în 2016, cel mai bun ritm din 2007). 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO