Companii

Industria carnii: prea multe firme pentru o piata atat de mica

28.01.2003, 00:00 40

Suntem prea multi, se plang producatorii din industria carnii. Acestia spun ca numarul firmelor este, la aceasta ora, de peste 1.100, dar ca situatia nu va mai dura foarte mult: o data cu adoptarea directivelor Uniunii Europene piata se va decongestiona simtitor, astfel incat, in urmatorii ani, numarul de jucatori sa nu fie mai mare de 200. Iar viitorul incepe de anul acesta, spun reprezentantii companiilor.
"Oferta este prea mare pentru puterea de absorbtie a pietei, situatie care a condus la supraproductie, in special datorita statutului zonelor defavorizate. Cred ca aceasta este singura ramura a industriei unde concurenta este cu adevarat reala", spune directorul general al Angst Ro Sorin Minea.
In sprijinul afirmatiilor sale, Minea a spus ca "frecusurile" care au aparut intre producatorii locali de anul trecut n-ar fi fost posibile daca n-ar fi existat concurenta puternica.
Unul din incidentele la care el a facut referire este disputa declansata, la sfarsitul anului trecut de catre firma Cris Tim, care a incercat sa interzica celorlalte firme din domeniu folosirea numelui "salam sasesc." Cris Tim a motivat ca aceasta marca a fost inregistrata de catre companie la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Directorul general al Cris Tim, Radu Timis spune insa ca la inceput de an piata a inregistrat o scadere intre 20 si 50%, datorata sarbatorilor de iarna.
"Consumatorii au cheltuit foarte mult de sarbatori, motiv pentru care si-au redus bugetul pentru aceasta perioada. In plus, foarte multi au taiat porcul de Craciun, din care inca mai consuma, iar acesta reprezinta un alt factor de scadere a pietei," a spus Timis. Aceasta situatie insa nu este specifica pentru acest inceput de an, ci se repeta la fiecare inceput de an, a adaugat seful Cris Tim. In plus, anticipata crestere a preturilor la carne si produse derivate nu va avea loc mai devreme de doua- trei luni, pana ce industria isi va reveni dupa sarbatori.
Timis este de parere ca piata va inregistra in acest an o crestere de 15-20%, impulsionata fiind de cresterea economica preconizata.

Filtrul: normele europene
Referitor la respectarea normelor europene, Sorin Minea de la Angst crede ca multe firme ar disparea dintr-o trasatura de condei, daca ar trebui sa se supuna normelor comunitare.
"Normele Comunitatii Europene pot distruge aproximativ 95% din producatorii actuali," este de parere seful Angst. Potrivit acestor norme, orice fabrica sau abator neadaptat la noile standarde nu poate produce decat la nivel local, ceea ce inseamna sapte tone pe saptamana.
"Ceea ce inseamna o productie la nivel <<familial>>. Eu produc, de pilda, 18 tone pe zi," a adaugat Minea.
"Suntem foarte multi, dar foarte putini producatori corespund normelor europene. Foarte putine fabrici au laboratoare de analiza proprie, iar laboratoarele autorizate nu sunt destule," este de parere si Radu Timis.
De asemenea, Minea spune ca un alt criteriu selectiv care va determina scaderea numarului de companii existente il reprezinta supermarketurile, care necesita investitii consistente din partea fiecarui producator care doreste sa se mentina pe rafturile supermarketului respectiv.

Puterea financiara, determinanta
"Trierea va fi pe criteriul de calitate si in functie de banii pe care ii are fiecare in parte. Cei care n-au putere financiara vor fi eliminati de pe piata," a spus Minea.
Atat Angst cat si Cris Tim si-au deschis magazine proprii. Angst are 13 magazine, dintre care noua se gasesc in Bucuresti, celelalte fiind amplasatre la Buftea si la Sinaia, unde Angst are si centre de productie. La randul sau, Cris Tim are 15 magazine, din care sapte au fost inaugurate anul trecut. Dintre acestea, noua se afla in Capitala.
Angst a avut anul trecut o cifra de afaceri de 18 milioane de dolari, in crestere cu 20% fata de 2001. Cris Tim si-a dublat cifra de afaceri de la 29 milioane de dolari la 58 milioane de dolari, potrivit lui Timis.
La aceasta ora, tocmai datorita numarului mare de firme, nu exista un jucator care sa domine piata in mod categoric. Cris Tim si Angst fac parte, alaturi de Campofrio, Ifantis, Caroli, Medeus si Principal Construct, din grupul de companii care ocupa peste 30% din piata. Aceste companii au fost mai vizibile si datorita faptului ca au desfasurat si campanii de publicitate vizibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO