Companii

Industria carnii a intrat in hora insolventelor in 2009, dupa profituri de milioane de euro cu un an in urma

Industria carnii a intrat in hora insolventelor in 2009, dupa profituri de milioane de euro cu un an in urma

Anuarul de business al Romaniei „Cei mai mari jucatori din economie” va aparea pe piata la sfarsitul lunii iunie.

09.06.2010, 23:43 76

De la discutii de achizitii si parteneriate strategice,industria mezelurilor a trecut in mai putin de un an la insolvente,reorganizari de businessuri si concedieri, in conditiile in careproducatorii au fost prinsi in vartejul lipsei de lichiditati.

Chiardaca producatorii mari au mers inainte si au raportat chiarcresteri de vanzari, jucarori de talie medie precum Stenyon sauMedeus au depus armele in fata creditorilor, prima companie fiinddeja in faliment.

Exista insa posibilitatea ca vartejul insolventelor sa fieresimtit in curand si in randul producatorilor de carne de pasaredupa ce Avicola Iasi, companie controlata de omul de afaceri GeorgeBecali, a intrat recent in insolventa in urma unei decizii aTribunalului Iasi. Producatorul a inregistrat in primele noua luniale anului trecut o scadere a veniturilor cu o treime, la 47 mil.lei (aproximativ 11 mil. lei) fata de 71 mil. lei (circa 19 mil.euro) cat realiza in aceeasi perioada a anului 2008.

"Sectorul este in suferinta ca urmare a lipsei de subventii careau fost acordate pana anul trecut. In plus, preturile nu au scazut,ci dimpotriva au crescut. Daca nu vom vedea mai multe intrari ininsolventa in acest sector, cu siguranta afacerile companiilor dinindustria carnii de pasare vor fi afectate de lipsa delichiditati", a declarat Grigore Horoi, presedintele Agricola BacauInternational, cel de-al doilea cel mai mare producator local decarne de pasare, care a rulat afaceri de 72 mil. euro in 2009.

La varf, tranzactia realizata de familia de origine libaneza ElSolh, proprietarul grupului Caroli, cu gigantul spaniol Campofrio aspart gheata in fuziuni si achizitii in industria mezelurilor, dupamai bine de jumatate de an de negocieri foarte discrete.

Aceasta tranzactie ar putea forma, dupa cum spun cei implicati,un jucator cu o cota de piata cumulata de 16% din piatapreparatelor din carne si o cifra de afaceri de peste 120 mil. euro- care ar propulsa pentru prima data o multinationala in topulcelor mai mari producatori locali de mezeluri.

Industria mezelurilor este una dintre putinele mari piete dinsectorul bunurilor de larg consum in care familiile de antreprenoridetin inca producatorii din top cinci, desi in ultimii ani auexistat zvonuri de vanzare care au avut in prim-plan mai toatebusinessurile de top din industria estimata la un miliard deeuro.

  • Cei mari mari jucatori din industria mezelurilor au rulat anultrecut peste jumatate de miliard de euro, in scadere usoaracomparativ cu nivelul din 2008;
  • Tranzactia realizata de familia El Solh, proprietarul grupuluiCaroli, cu gigantul spaniol Campofrio a spart gheata in fuziuni siachizitii in industria mezelurilor;
  • Exista posibilitatea ca vartejul insolventelor sa ajunga si pesegmentul carnii de pasare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO