Companii

Indienii si europenii se bat si pe siderurgia poloneza

29.03.2001, 00:00 24



Un consortiu european, format din compania germana ThyssenKrupp, Usinor din Franta si firma luxemburgheza Arbed, si grupul indian Ispat au depus oferte in cadrul procesului de privatizare partiala a celor mai mari patru combinate siderurgice poloneze, au declarat oficialii Trezoreriei.

Sendzimira, Katowice, Florian si Cedler produc mai mult de jumatate din productia de otel a Poloniei, cifrata anul trecut la 10,6 milioane de tone.

Anterior, oficialii guvernamentali anuntasera ca pentru privatizarea sectorului metalurgic au fost depuse sase oferte, dar Trezoreria a refuzat sa numeasca companiile ofertante.

Potentialii ofertanti ar putea cumpara pachete de actiuni intr-una sau mai multe dintre cel patru companii, dar observatorii afirmau ca guvernul nu va renunta la Florian si Cedler, combinate mai mici, dar mai profitabile, fara a gasi parteneri si pentru Katowice si Sendzimira.

Candidatii la preluarea pachetelor de actiuni ale celor patru combinate vor obtine accesul la datele financiare ale fabricilor in perioada 15 aprilie - 15 iunie, a declarat ministrul adjunct al Trezoreriei din Polonia, Barbara Litak-Zarebska.

Dupa un deceniu de incercari esuate, Uniunea Europeana a reinnoit presiunile de restructurare si privatizare a sectorului siderurgic, care este o adevarata gaura neagra a bugetului de stat.

Producatorii de otel din Polonia inregistreaza dificultati serioase cauzate de majorarea gradului de indatorare, iar privatizarea acestora pare a fi singura solutie de redresare.

Sectorul siderurgic are datorii de aproximativ 10 miliarde de zloti (2,4 miliarde de dolari), iar cel mai mare combinat, Huta Katowice, este in pragul falimentului si cauta diverse modalitati de amanare a platilor de aproape 400 de milioane de zloti, scadente in iulie.

Insa vanzarea companiilor a fost amanata chiar din cauza datoriilor si a indeciziei manifestata de guvern privind modul in care aceste firme vor fi privatizate.

In decembrie, dupa ce Katowice a fost foarte aproape de faliment, datorita esecului negocierilor de preluare de catre concernul anglo-olandez Corus, guvernul a trimis invitatii unei liste de investitori selectati.

Propusa fuziune dintre Huta Katowice si gigantul Corus a fost anulata in noiembrie anul trecut, deoarece firma anglo-olandeza a refuzat sa preia problemele financiare ale combinatului, in conditiile in care concurenta pe piata poloneza s-a intensificat.

Cu toate datoriile acumulate, Sendzimira a anuntat ca profitul sau net ar putea sa depaseasca estimarile initiale de 68 milioane de zloti (16,9 milioane de dolari). Pe de alta parte, Katowice va raporta probabil pierderi accentuate.

Ofertantii pentru cele patru combinate sunt nume mari ale industriei siderurgice mondiale. Grupul francez Usinor, cel mai mare producator european de otel, se pregateste sa devina principalul jucator pe piata mondiala prin fuziunea cu alte doua companii gigant: Arbed, din Luxermburg (care participa la licitatia din Polonia alaturi de Usinor) si Aceralia, din Spania.

Grupul Usinor este lider mondial pe piata tablei de otel destinate industriei auto si al doilea producator de oteluri speciale dupa corporatia germana Thyssen. In ultimii ani Usinor si-a consolidat pozitia la nivel mondial prin achizitia de combinate siderurgice in Brazilia si Germania.

Grupul francez Usinor, care si-a manifestat de curand interesul pentru cumpararea in parteneriat cu companie turceasca Erdemir a combinatului Sidex Galati. Daca Erdemir si-a manifestat si in 1999 intentia de a prelua Sidex, interesul francezilor de la Usinor este relativ nou.

De asemenea, grupul indian Ispat doreste sa-si diversifice prezenta pe piata Europei Centrale si de Est. Indienii participa la licitatia pentru privatizarea sectorului siderurgic polonez, dupa ce si-a manifestat interesul pentru cel mai mare combinat din Romania, Sidex, si a depus garantia de 1.097,3 miliarde lei.

Ispat face parte din cadrul grupului multinational LNM Group, cel de-al saselea producator de otel din lume, cu o capacitate de productie de 23 milioane tone si vanzari de peste 6 miliarde de dolari in 2000.

Grupul LNM are peste 70.000 de angajati, iar principalele combinate sunt situate in SUA, Canada, Mexic, Germania, Franta.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO