Companii

Indienii pun la bataie 14 mil. dolari pentru restul actiunilor de la Sidex

06.12.2002, 00:00 32

Grupul LNM Holdings NV, actionarul majoritar al combinatului siderurgic Ispat Sidex din Galati, si-a anuntat ieri intentia de a lansa o oferta publica de preluare a unui pachet de actiuni de 13,19% din capitalul social, la pretul de 4.800 de lei/actiune. Oferta, care are o valoare totala de 14,5 milioane dolari, este primul pas catre delistarea combinatului de pe piata Rasdaq.
LNM Holdings detine in prezent 86,8% din actiunile Sidex si intentioneaza sa beneficieze de noua legislatie a pietei de capital, care permite actionarilor ce detin peste 90% din capitalul social sa delisteze compania dupa lansarea unei oferte publice de preluare.
LNM va lansa astfel o prima oferta la pretul de 4.800 de lei pe actiune pentru a depasi pragul de 90%. Conform legislatiei, in momentul in care actionarul ajunge la 90%, prima oferta se opreste si trebuie sa urmeze o alta, special pentru delistare. Dupa aceasta oferta, noile prevederi permit delistarea societatii chiar daca actionarul majoritar ce detine peste 90% nu reuseste sa stranga toate actiunile companiei.
Un pachet de 4,7% din capitalul social va intra, probabil in cursul anului viitor, direct in contul LNM, in urma conversiei in actiuni a unor datorii inregistrate de societate inainte de privatizare fata de Electrica si CNAS. Pentru aceste actiuni, LNM va plati 3,6 milioane dolari, adica zece centi pe actiune, asa cum s-a stabilit in contractul de privatizare semnat cu APAPS. In total, LNM va plati Autoritatii 70,6 milioane dolari pentru actiunile combinatului din Galati.
In aceste conditii, LNM oferteaza practic pentru un pachet de actiuni reprezentand doar 8,49% din capitalul social care se mai afla in mana actionarilor privati.
Valoarea nominala a unei actiuni Ispat Sidex este de 25.000 de lei. Pe piata Rasdaq ultimul pret de tranzactionare a fost de 7.500 de lei/titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 171 milioane dolari. Capitalul social al Ispat Sidex este de peste 19.190 miliarde lei (572 milioane dolari).
LNM Holdings este o societate inregistrata in Antilele Olandeze si are un capital de 50 mil. $. Unicul actionar al LNM este compania Richmond Investments Holding Ltd, detinuta de omul de afaceri indian Lakshmi Niwas Mittal si este inregistrata intr-un alt paradis fiscal, Insulele Virgine.
La sfarsitul anului trecut, activele totale ale LNM insumau peste 1,8 mld. $, iar cifra de afaceri a fost de 862 mil. $. Profitul inregistrat in perioada mentionata s-a ridicat la 113 mil. $.
Ispat Sidex a inregistrat pierderi de 279 milioane dolari in cursul anului trecut, raportate la o cifra de afaceri de 743 milioane dolari.
LNM a cumparat anul trecut combinatul siderurgic Sidex Galati, in care s-au angajat sa investeasca peste 350 de milioane de dolari, pentru modernizarea si retehnologizarea combinatului. Oficialii LNM si cei ai APAPS negociaza, in prezent, decalarea termenelor prevazute in contract pentru realizarea investitiilor aferente primului an din contract.
De asemenea, BERD a aprobat transformarea unui credit de 100 mil. euro destinat initial finantarii capitalului de lucru al Ispat Sidex intr-o facilitate bancara pentru acoperirea sumelor necesare investitiilor din combinat.
Grupul miliardarului indian a initiat, in luna noiembrie a acestui an, un program de restructurare a personalului din combinat, in urma caruia peste 7.000 de muncitori au ales sa plece din combinat, primind plati compensatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO