Companii

Încercând să scape de gazul rusesc, UE devine dependentă de panourile solare din China: importurile din afara blocului au ajuns la 11 mld. euro, iar 90% sunt made in China. În 2021, panourile solare făcute în China, cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia globală, timp în care producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8%

Încercând să scape de gazul rusesc, UE devine...

Autor: Roxana Petrescu

30.11.2022, 13:00 239

În cursa pentru a scăpa de gazul rusesc, care a stat la baza construcţiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufundă într-o nouă dependenţă, cea de panouri solare made in China.

Anul trecut, UE a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2020, arată cel mai recent raport al Eurostat. Această creştere semnificativă a valorii are mai mulţi factori. Pe de o parte costurile de producţie au crescut foarte mult, iar pe de altă parte cererea din zona europeană a explodat, energia solară fiind principala strategie aplicată în scopul tranziţiei energetice.

Tot Eurostat arată că 89% din valoarea acestor importuri s-au dus spre China, cel mai mare jucător de pe scena globală a energiei solară, care, paradoxal, este şi cel mai mare poluator la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO