Companii

Începe revolta producătorilor împotriva marilor reţele? Danone şi PepsiCo refuză să mai vândă către Kaufland şi Tesco în Cehia

Începe revolta producătorilor împotriva marilor reţele? Danone şi PepsiCo refuză să mai vândă către Kaufland şi Tesco în Cehia

Autor: Cristina Rosca

23.01.2012, 14:45 3127

Producătorii Danone şi Pepsi Co au refuzat să îşi mai vândă produsele către lanţurile de hipermarketuri Kaufland şi Tesco din Cehia din cauza unor dispute legate de preţuri.

Producătorul de lactate Danone a anunţat că va înceta să mai livreze către reţeaua de hipermarketuri Kaufland în Cehia, deoarece cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord privind condiţiile de colaborare în 2012, potrivit portalului aktualne.centrum.cz, citat de ceeretail.com. Danone a anunţat totuşi că este dispusă să renegocieze termenii contractului cu Kaufland şi să reia colaborarea. Un alt jucător care a încheiat colaborarea cu Kaufland este producătorul de ciocolată Ferrero Rocher.

Pe piaţa din Cehia Kaufland este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai duri negociatori. Spre exemplu în 2011 compania a fost acuzată şi amendată de Autoritatea de Protecţie a Competiţiei din Cehia pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă în raportul cu furnizorii.

De asemenea, gigantul american Pepsi a încetat încă din luna septembrie livrarea către magazinele Tesco din Cehia deoarece, potrivit americanilor lanţul de magazine încearcă să ofere preţuri de engross mult prea mici, potrivit www.ceskapozice.cz.

"Am încheiat colaborarea cu Tesco. Nu suntem de acord cu termenii relaţiei de business dintre noi", a spus purtătorul de cuvânf al Pepsi Co din Cehia.

PepsoCo, care vinde pe piaţa din Cehia printre altele chipsuri Lay's, sucurile de fructe Toma şi sucul de portocale Miranda, alături de brandul vedetă cu acelaşi nume, nu a încheiat oficial relaţiile cu Tesco în Cehia, însă sugerează că lanţul britanic şi germanii de la Kaufland sunt lipsiţi de scrupule.

"Practicile de business ale Tesco şi Kaufland frizează extorsiunea", a spus purtătorul de cuvânt al americanilor, care a adăugat însă că negocierile pentru înnoirea contractelor continuă.

Totuşi, disputa a escalat la nivel de management internaţional între companiile PepsiCo şi Tesco. "Încercăm soluţionarea situaţiei doar pe piaţa locală", spune purtătorul de cuvânt care refuză însă să ofere alte detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO