Companii

Incepe concurenta dintre stat si privat in sanatate? Tarifele la stat pentru investigatii la cerere de trei ori mai mici

21.05.2010, 10:04 48

Finalizarea unei prime etape din proiectul de renovarea aSpitalului Coltea, proiect total care se ridica la 63 mil. euro sicare a fost inceput in urma cu 10 ani, aduce in discutie concurentadintre stat si privat, in conditiile in care dotarile sunt printrecele mai noi din domeniu. Pe de alta parte si tarifele pentruserviciile la cerere sunt mai atractive in conditiile in care suntde trei ori mai mici decat cele de la privat.

"Exista anumite servicii cu plata care nu sunt decontate si care sepot face la solicitatea pacientilor. De exemplu testele pentrudiagnosticarea trombofiliei la pacientele cu sarcina, opredispozitie de coagulare a sangelui", a spus Anca Roxana Lupu,managerul spitalului. Ea a precizat ca nivelul de pret practicatpentru astfel de investigatii la cerere este cel al CNAS. Potrivitcalculelor ZF pe baza datelor disponibile pe site-ul CNAS testelepentru un astfel de diagnostic sunt de pana la 100 de lei la stat,in conditiile in care la privat tarifele sunt de circa 300 de lei.Cu toate acestea, in cadrul unui spital cum este Coltea majoritareainvestigatiilor sunt cele decontate de CNAS.

Un proiect inceput in urma cu zece ani

Renovarea spitalului Coltea a demarat in urma cu mai bine de zeceani iar initial termenul de finalizare a fost de trei ani, extinsapoi la sase pentru ca in prezent data de finalizare sa fiestabilita pentru 2011. Spitalul Coltea este in administratiaPrimariei Capitalei, alaturi de alte 17 unitati. Banii pentruproiectul Coltea au porvenit dintr-un credit garantat deGuvern.
Intrebat de ce investitia a fost atat de mare, Marius Savu,directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSM)din cadrul Primariei a spus ca numai echipamentele din sectia deoncologie au fost in jur de 3 mil. euro. Spitalul Coltea are 315paturi si aproximativ 400 de angajati.
"La prima vedere pare cam mult. Dublu fata de cat ar trebui insadepinde mult de aparatura. Per total ar putea sa ajunga la 60milioane de euro. Diferenta prea mare intre un spital construit siunul renovat nu este", a spus Wargha Enayati, fondatoruloperatorului de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU).Compania controlata acum de fondul de investitii AdventInternational a anuntat investitii de 30 mil. euro in urmatorii anidin care cea mai mare parte va merge intrun spital privat cu 100 depaturi.
Compania germana Siemens a fost antreprenorul general al acestuiproiect. Din suma totala de 63 mil. euro, aproximativ 25 mil. euroau mers in aparatura iar restul in constructie, centrala termica,climatizare, bucatarie, spalatorie, mobilier, amenajare exteriorasi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO