Companii

Inca o lovitura pentru fratii Cuc, dupa insolventa SPAR: iesirea din distributia Philip Morris

Inca o lovitura pentru fratii Cuc, dupa insolventa SPAR: iesirea din distributia Philip Morris

Andrei Vasilescu, Corporate Affairs Director la Philip Morris Romania : Astral Impex distribuia anul trecut produsele Philip Morris in 8 judete din centrul si nordul tarii.

01.06.2010, 23:18 1448

Distribuitorul Astral Impex detinut de fratii Ioan si Floare Cucdin Arad, care a finantat extinderea SPAR, a ramas fara divizia detigarete, ceea ce i-ar putea reduce rulajele cu 50 mil. euro,potrivit estimarilor ZF.

Fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, proprietarii retelei localede supermarketuri SPAR si ai distribuitorului Astral Impex, auincheiat in urma cu cateva luni colaborarea cu producatorultigaretelor Marlboro, care le-a adus in 2009 rulaje estimate injurul a 50 mil. euro, adica circa o treime din cifra deafaceri.

Iesirea din sistemul de distributie al Philip Morris, companiecu vanzari de 516 mil. euro la nivelul anului trecut, vine dupacirca jumatate de an de la intrarea in insolventa a operatoruluisupermarketurilor SPAR.

Astral Impex este cel mai mare business al fratilor Cuc, cuafaceri de 172 mil. euro in 2008 si 650 de angajati.

Businessul din distributie, expus la insolventaSPAR

Astral Impex figureaza acum printre cei mai mari creditori aioperatorului SPAR SRL din Arad, avand de recuperat creante de circa25,6 mil. lei (6 mil. euro) de la firma aflata in insolventa. "Oparte sunt credite ale actionarilor, adica lichiditatile puse ladispozitia retelei de catre proprietarii acesteia, iar o partereprezinta credite furnizori, pentru ca Astral Impex inca livreazaproduse in magazinele SPAR", au explicat reprezentantiiadministratorului judiciar al SPAR SRL din Arad. Acestia au maispus ca in prezent se solutioneaza ultimele contestatii la tabelulcreantelor.

Fratii Cuc nu au putut fi contactati pentru comentarii pe acestsubiect.

"In procedura insolventei, creditorii actionari sunt intotdeaunadefavorizati: sunt ultimii care isi recupereaza banii in momentulin care compania incepe sa-si plateasca datoriile", au precizatreprezentantii administratorului judiciar.

Pe lista furnizorilor Astral Impex se afla inca nume mari dinsectorul bunurilor de larg consum, precum Kraft Foods sauWrigley.

Cine vine in locul lor

"Astral Impex distribuia anul trecut produsele Philip Morris in8 judete din centrul si nordul tarii", a declarat Andrei Vasilescu,Corporate Affairs Director la Philip Morris Romania. El nu a datdetalii despre motivele intreruperii colaborarii cu AstralImpex.

Distributia in 7 din cele 8 judete acoperite de Astral Impex afost preluata de catre firma Simba Invest din Bacau, al doilea maredistribuitor local al producatorului Marlboro.

"Am ajuns la o acoperire de 22 de judete, dupa ce am preluatanul trecut alte cinci judete acoperite anterior de FelvioDistribution", a precizat Sorin Gavrila, directorul general alSimba Invest.

El estimeaza ca aceste schimbari vor duce afacerile companieisale la peste 200 mil. euro in 2010, fata de cele aproximativ 120mil. euro inregistrate anul trecut.

La randul sau, Top Brands Distribution (TBD), cel mai maredistribuitor local al Philip Morris, a bifat pe harta judetul Clujin urma iesirii Astral Impex din sistemul de distributie alproducatorului de tigarete. "Pentru a intra in judetul Cluj cudivizia de tigarete am angajat 20 de oameni, din care 14 persoaneau lucrat la fostul distribuitor Philip Morris", a declarat VirgilMunteanu, directorul de comunicare al TBD. "Noi am preluataproximativ 70 de angajati de la Astral Impex", a precizat SorinGavrila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO