Companii

Inca departe de Europa: Elvetienii castiga aproape de noua ori mai mult decat romanii

Inca departe de Europa: Elvetienii castiga aproape de noua ori mai mult decat romanii

Raportul confirma o tendinta tot mai vizibila pe piata fortei de munca locala si anume ca in ceea ce priveste nivelul salarial mediu pentru pozitii de management, Romania depaseste alte state central si est-europene, insa nu reuseste sa ajunga din urma economiile occidentale.

15.11.2007, 14:29 30

Diferentele salariale se adancesc tot mai mult in defavoarea Romaniei cand vine vorba de joburi de entry-level. Prin urmare, daca un muncitor roman necalificat ia 285 de euro pe luna, unul canadian castiga 1.700 de euro, cu 490% mai mult, iar unul elvetian 2.500 de euro, de aproape noua ori mai mult.
"Migrarea masiva a fortei de munca pentru posturile de muncitori necalificati romani este o consecinta fireasca a acestor diferentelor salariale", apreciaza Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
Vestea buna este ca veniturile angajatilor romani le depasesc pe cele ale bulgarilor si ale indienilor la toate nivelurile, diferentele fiind tot mai evidente in favoarea noastra pe masura ce pozitiile se apropie de varful piramidei ierarhice in companie. Astfel, un middle manager roman castiga 2.800 de euro pe luna net, cu 37,4% mai mult decat omologul sau bulgar si cu 30% mai mult decat cel indian, in timp ce un muncitor calificat, care castiga in Romania 450 de euro, il surclaseaza doar cu 23% pe unul bulgar si cu 21% pe unul indian.
Comparatia cu piata salariala asiatica este interesanta cu atat mai mult cu cat Romania (alaturi de alte tari din Estul Europei) a intrat in competitiie cu India ca destinatie pentru investitorii din zona de outsourcing si Business Process Outsourcing (BPO), acestia fiind unii dintre cei mai agresivi angajatori ai momentului, care, pe langa competente tehnice si abilitati lingvistice, iau in considerare costurile cu forta de munca ca factor determinant in decizia de a deschide sau nu o operatiune intr-o anumita locatie. Serviciile de BPO se refera la acele procese care nu au legatura cu activitatea de baza a companiei.
Romania depaseste si Ungaria la salarii pentru anumite pozitii, unde un middle manager castiga 2.350 de euro lunar, cu 15,5% mai putin decat omologul sau roman, iar un specialist senior ia 1.035 de euro, fata de un roman care va castiga pentru aceeasi pozitie 1.100 de euro. Cu toate acestea, veniturile nete ale maghiarilor sunt peste piata locala cand vine vorba de forta de munca ne/calificata sau de specialisti in diferite domenii care au sub doi ani de experienta. Faptul ca am surclasat punctual Ungaria la salariul net pentru anumite pozitii este o consecinta a faptului ca taxele aplicate in tara vecina sunt mai mari decat cele locale, intrucat la nivel de salariu brut maghiarii ne-au intrecut pentru toate cele sase pozitii analizate de studiul Mercer.
Salariile din Cehia le depasesc pe cele ale romanilor cu procente cuprinse intre 3,5 si 44%. Doar in cazul middle managerilor din multinationale romanii castiga cu 4% mai mult decat cehii, care iau 2.700 de euro.
Pe de alta parte, castigul unui middle manager roman este de aproape trei ori mai mic decat cel al unui manager elvetian, in timp ce un specialist senior elvetian va castiga cu aproape patru ori mai bine decat unul care lucreaza intra-o companie prezenta pe piata locala. Middle managerii romani care lucreaza intr-o multinationala de top sau intr-un domeniu aflat in expansiune (retail, banking, IT, servicii financiare) ajung, in medie, la peste 2.800 de euro, si sunt depasiti cu 95% de catre cei canadieni si cu 174,2% de catre elvetieni, care raporteaza castiguri medii lunare nete de aproape 7.700 de euro.
Raportul confirma o tendinta tot mai vizibila pe piata fortei de munca locala si anume ca in ceea ce priveste nivelul salarial mediu pentru pozitii de management, Romania depaseste alte state central si est-europene, insa nu reuseste sa ajunga din urma economiile occidentale.
"La nivelurile superioare de pregatire, pentru pozitii de middle si top management, salariile sunt mult mai apropiate si chiar depasesc nivelul din tarile din jur, ceea ce confirma diferentele salariale foarte mari intre diferite clase de angajati din Romania", spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
Reprezentantii Mercer sunt de parere ca analiza salariala comparativa este irelevanta daca nu este contextualizata cu cel putin doi factori: costul si calitatea vietii. "Elvetia este pe locul doi in lume in ceea ce priveste calitatea vietii si este cumva explicabil ca si nivelul salarial sa fie superior Romaniei. Pe de alta parte, Bucurestiul se situeaza pe un loc fruntas din punctul de vedere al costului vietii, daca il comparam cu alte capitale europene, la o diferenta de doar 7% de New York, fiind depasit de orase ca Londra, cu 40%, si de Praga, cu 20%", explica Botolan.
Indicatorul de calitate a vietii ia in considerare variabile ca mediul social, politic, economic, socio-cultural, educational sau cultural dintr-o tara, in timp ce pentru a compara costul vietii se iau in considerare diferite preturi la transport, chirii, bunuri de larg consum sau imbracaminte.
Studiile salariale, cele privind costul vietii si respectiv calitatea vietii au fost realizate de Mercer in aceasta vara si au analizat pietele salariale din 60 de tari pentru toate nivelurile de salariati: muncitor necalificat, muncitor calificat, specialist junior, specialist senior, middle manager si middle manager care lucreaza intr-o multinationala de top sau intr-un domeniu aflat in expansiune. Datele se refera la toate castigurile banesti nete incasate intr-o luna, respectiv salariul de baza, plus bonusuri sau alte elemente salariale garantate (bonuri de masa, indemnizatii de transport, prima de concediu etc.).
Cel mai bine platite domenii pe piata locala sunt IT&C-ul si retailul. Un general manager are un salariu de baza mediu brut de 12.000 de euro pe luna, in timp ce un manager de marketing castiga 5.600 de euro, iar un chief financial officer (CFO) - 5.300 de euro. Insa la salariul de baza se adauga pachetul de compensatii si beneficii, astfel incat veniturile totale ale ocupantului unei pozitii de management ajung sa fie cu mult mai mari.
In esantionul luat in considerare, cel mai mare castig al unui general manager a fost de 18.000 de euro. Pe acelasi esantion, maximul salariului lunar brut de baza al unui CFO este de 14.000 de euro, iar cel al unui manager de marketing ajunge la peste 10.000 de euro. Alte joburi bine platite pe piata locala sunt cele de business development manager, HR manager si cel de director de vanzari.
Salariile pe diferite paliere de management au crescut in acest an in medie cu 10% comparativ cu anul trecut. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in asigurari (17%), retail (13,5%) si in IT (11%), in timp ce castigurile managerilor si executivilor din FMCG au avansat doar cu 7,6%. Pentru piata locala, studiul Mercer a analizat salariile din 100 de companii, majoritatea multinationale, si a luat in considerare 250 de posturi din toate functiunile din urmatoarele domenii: consumer, FMCG, retail, IT, asigurari, productie/inginerie, farmaceutice, transporturi, distributie, servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO