Companii

Înarmarea României. Israelienii de la Elbit pun pe masă drone tactice Watchkeeper X în valoare de 14 milioane de euro bucata, fabricate în România. Armata vrea să cumpere 21 de drone

Înarmarea României. Israelienii de la Elbit pun pe...

Autor: Răzvan Botea

31.03.2022, 19:07 13069

Israelienii de la Elbit Systems, jucător din industria de apărare cu patru fabrici în România, propun Armatei drone fabricate în România Watchkeeper X, pentru programul de înzestrare UAS-TO . Programul are în vedere înzestrarea cu 7 sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO). Fiecare sistem are trei drone, iar valoarea contractului pentru 7 sisteme este de 300 de mil. de euro. Astfel, o dronă costă aproximativ 14 milioane de euro, împreună cu echipamentele adiacente, transferul de know-how şi tehnologie, mentenanţa etc.

„Elbit Systems, cu sprijinul U-TacS, oferă producţia, dezvoltarea, asamblarea, integrarea, instruire şi simulări, întreţinere şi reparare, precum şi managementul programului UAS-TO în România, de către industria locală de apărare românească”, menţionează reprezentanţii companiei.

Dronele produse în România se vor realiza prin colaborarea cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET şi SIMULTEC, mai anunţă reprezentanţii Elbit.

Elbit Systems este prezent în România de mai bine de 27 de ani şi execută proiecte în cooperare cu mai multe companii din domeniul apărării din România, printre care IAR BRASOV, Avioane Craiova, Aerostar şi altele. Aceste proiecte au fost realizate pentru Ministerul Apărării Naţionale din România, pentru alţi clienţi din România, dar şi pentru clienţi din alte ţări. Elbit Systems, prin subsidiarele sale româneşti, unde este acţionar unic, are peste 800 de angajaţi.

U-TacS, Unmanned Tactical Systems Ltd, este un joint venture din Marea Britanie, între Elbit şi Thales, înfiinţată în 2005 pentru a furniza programul Watchkeeper în Regatul Unit pentru armata britanică. De-a lungul anilor, U-TacS a fost implicat în proiectele de inginerie, proiectare, producţie, întreţinere şi furnizare de servicii ca subcontractant major în programele Watchkeeper UK şi Lydian şi este Autoritatea de proiectare a platformei pentru Watchkeeper. U-TacS este implicat  şi în alte operaţiuni şi programe internaţionale de servicii UAS la cheie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO