Companii

In SUA vanzarile de masini, mai mici cu 5%

29.05.2001, 00:00 14



Vanzarile de autoturisme din Statele Unite ar putea scadea cu 5% in luna mai, fata de nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, dar este posibil ca, in realitate, cererea sa fie si mai slaba, fapt care sa nu fie inca vizibil ca urmare a valului de reduceri din ultima perioada, relateaza Mediafax.

Luand in considerare rata in crestere a somajului si slaba incredere in cresterea consumului , analistii si directorii executivi ai companiilor auto au estimat pentru luna mai vanzari de circa 16,1 milioane de autovehicule din categoria usoara.

Acest nivel reprezinta o scadere semnificativa comparativ cu vanzarile de 17,1 milioane de unitati raportate in luna mai 2000 si fata de cele 16,7 milioane de autoturisme comercializate in aprilie, anul acesta.

Vanzarile General Motors Corp., Ford Motor Co. si cele ale diviziei Chrysler a societatii mixte DaimlerChrysler AG ar putea cunoaste o scadere de opt-zece procente in perioada mentionata, in timp ce marii producatori auto din Asia si Europa vor anunta, cel mai probabil, o rata mai mica de diminuare a vanzarilor.

Scaderea vanzarilor producatorilor americani intervine in contextul reducerilor de preturi pe care acestia le-au operat, a micsorarii ratelor de leasing, precum si a dobanzilor intretinute in mod artificial la un nivel redus. Companiile de pe piata interna au redus preturile chiar si la autovehiculele de import, profitand de aprecierea din ultima perioada a dolarului, care le permite sa-si mentina nivelul profiturilor.

Rabaturile adoptate de companiile auto americane au facut ca gradul de accesibilitate a autoturismelor noi sa fie, in prezent, cel mai ridicat din ultimii 22 de ani, potrivit aprecierilor analistului David Littman de la Comerica Bank.

Majoritatea expertilor din domeniu considera, insa, ca incetinirea ritmului de crestere a economiei americane nu si-a pus inca amprenta asupra vanzarilor de autovehicule noi. In plus, preturile la carburanti, destul de ridicate in unele regiuni ale Statelor Unite, nu si-au spus nici ele cuvantul asupra nivelului vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO