Companii

In SUA, fumatorii primesc despagubiri

10.05.2001, 00:00 20



Trei producatori americani de tigari, care au de platit despagubiri record de 145 de miliarde de dolari fumatorilor bolnavi din Florida, au fost de acord sa plateasca 710 milioane de dolari, indiferent de rezultatele recursului, au declarat avocatii ambelor parti.

Aceasta suma reprezinta prima implicare financiara importanta a industriei tutunului, dupa aproape patru decenii de controverse juridice pe tema nocivitatii tutunului.

La sfarsitul anilor '90, producatorii au fost de acord sa plateasca 248 de miliarde de dolari in 25 de ani, pentru a incheia procesele intentate de stat.

Decizia din aceasta saptamana este un moment important in lungul sir de litigii legate de consumul de produse din tutun. "Aceasta suma de bani este garantata, indiferent de rezultatele apelului", a declarat Ronald Milstein, consilierul juridic al firmei Lorillard.

Philip Morris, Lorillard si Liggett sunt cele trei companii care au ales varianta unei intelegeri cu fumatorii, pentru a evita eventuala contestare a constitutionalitatii unei noi legi care le permite depunerea unei garantii de 500 de milioane de dolari pentru rejudecarea cazului.

Fara aceasta lege, companiile ar fi trebuit sa ofere garantii care depaseau suma ceruta ca despagubiri, respectiv 145 miliarde de dolari, suma considerata mult prea mare de reprezentantii industriei.

"Chiar daca vom pierde acest caz, ceea ce sper sa nu se intample, bolnavii vor primi totusi cele 710 milioane, la care se vor adauga si dobanzile", a declarat avocatul fumatorilor, Stanley Rosenblatt. Totusi, "nici o suma nu-si va schimba proprietarul pana la inchiderea dosarului", a afirmat vicepresedintele Philip Morris, William Ohlemeyer.

R.J. Reynolds si Brown & Williamson au doua saptamani pentru a se decide daca se vor alatura celorlalti trei producatori. Daca ei vor decide includerea lor in aceasta garantie, suma va creste, dar daca nu se vor alatura celor trei companii, iar Rosenblatt contesta noua lege, se vor trezi pe cont propriu.

Ambele firme au anuntat ca nu au fost instiintate de negocieri, afland despre acestea doar din presa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO