Companii

În piaţa pavajelor primul semestru aminteşte de perioada de boom

În piaţa pavajelor primul semestru aminteşte de perioada de boom

Evoluţia pozitivă a fost influenţată de continuarea investiţiilor cu fonduri europene, dar şi de dorinţa auto­rităţilor locale de a finaliza unele proiecte într-un an cu alegeri Foto: Shutterstock

Autor: Ioan Dornescu

27.09.2012, 00:06 939

Creşterea a fost susţinută de lucrări diverse, de la cele de infrastructură până la comenzi din sectorul rezidenţial, comercial sau industrial, multe dintre proiecte fiind însă lansate încă de anul trecut.

"În ciuda unui început de an dominat de o vreme nefavorabilă (temperaturi de -15/-20 de grade în februarie), comenzile s-au dezgheţat rapid în luna martie, astfel încât estimăm că piaţa a crescut în primul semestru din 2012 cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Factorii principali care au susţinut vânzările din această perioadă au fost lucrările de infrastructură finanţate din fonduri europene, proiectele industriale şi comerciale, dar şi comenzile din zona rezidenţială", afirmă Emil Goţa, directorul general şi unul dintre acţionarii firmei Elis Pavaje.

El spune că, spre deosebire de anii anteriori, lunile de vară iulie-august au fost foarte intense, evoluţie datorată proiectelor finanţate cu bani europeni, demarate în toamna anului trecut şi continuate pe parcursul lui 2012 în ritm susţinut.

Reprezentantul Elis Pavaje apreciază că anul trecut valoarea pieţei a fost în jur de 90 de milioane de euro, iar pentru 2012 estimează un avans de minimum 10%, prognoza având la bază lucrările mari deja contractate, dar şi evoluţia normală a sectorului rezidenţial.

La rândul său, Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica, susţine că piaţa a avut în perioada ianuarie-iunie o creştere de 15-20% faţă de primul semestru al anului trecut.

"Această evoluţie a fost influenţată de continuarea investiţiilor cu fonduri comunitare, dar şi de dorinţa auto­rităţilor locale de a finaliza unele proiecte în această perioadă", a spus el. În schimb, ritmul de creştere s-a mai diminuat în perioada iulie-august, dar a rămas pozitiv comparativ cu 2011, potrivit sursei citate.

Potrivit estimărilor Symmetrica, piaţa locală de pavele şi borduri s-a situat anul trecut la o valoare de circa 70 de milioane de euro şi ar putea avansa cu 5-10% în 2012. În volum, piaţa ar putea creşte în acest an de la 12,5 milioane de metri pătraţi la 13-13,5 milioane de metri pătraţi.

Investiţii în extindere

Symmetrica a investit în acest an 4,1 milioane de euro în inagurarea a două noi fabrici, la Prejmer, în judeţul Braşov, şi la Şintereag (Bistriţa Năsăud), ajungând la un număr de cinci unităţi de producţie. Compania mai deţine fabrici la Vereşti (judeţul Suceava), Podul Iloaiei (Iaşi) şi Bolintin Vale (Giurgiu).

"În condiţiile în care piaţa va creşte vom decide dacă vom continua expansiunea prin construirea unei fabrici noi", a spus Bobu.

Afacerile Symmetrica au avansat cu peste 40% în primul semestru din acest an, până la aproximativ 5,9 milioane euro, iar pentru întregul an compania a luat în calcul o majorare cu 20% a cifrei de afaceri, până la 16,2 milioane euro. "Evoluţia pozitivă a businessului va fi influenţată de continuarea investiţiilor publice în infrastructură şi urbanism, dar şi de investiţiile pe care le-am realizat în cele două noi fabrici, acest ultim fapt permiţându-ne oferirea unui preţ mai bun în zonele în care ne-am dezvoltat", precizează reprezentantul companiei Symmetrica.

Pavelele au o pondere de 60% în vânzările companiei Symmetrica, restul fiind asigurat, printre altele, de borduri, rigole sau capace de rigolă. Compania este controlată de două persoane fizice, Florentina Mihaela Stanciu şi Florin Cristinel Stanciu.

În ce a investit Elis Pavaje? "În 2012 s-au investit aproximativ un milion de euro care au vizat în principal con­strucţia unei noi staţii de betoane în Petreşti, Alba, investiţie care ne permite să asigurăm cu resurse interne principala materie primă necesară pentru serviciile de montaj. La aceasta se adaugă modernizarea echipamentelor de producţie şi dezvoltarea unor produse de pavaj noi", a spus Emil Goţa de la Elis Pavaje.

Compania a înregistrat în primele şase luni o creştere de aproximativ 25% a afacerilor, avans pe care speră să-l păstreze şi în semestrul al doilea. Conform datelor raportate la Ministerul de Finanţe, Elis Pavaje a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 84,6 milioane lei (20 milioane euro).

Elis Pavaje are două unităţi de pro­ducţie, la Petreşti (Alba) şi Stoeneşti (Prahova), şi un portofoliu care include pavaje industriale, borduri, rigole, blocheţi, produse ornamentale din beton, bolţari şi dale pentru terase. Produsele industriale au generat anul trecut peste 60% din cifra de afaceri.

Produsele companiei sunt comercializate printr-o reţea naţională de peste 100 distribuitori, dar şi prin lanţurile de bricolaj. Compania este controlată de Emil Elisiu Goţa şi Vasile Goţa.

Deşi estimează rulaje mai mari în 2012, pe o piaţă în urcare, firmele de profil nu sunt ferite de grijile specifice la nivelul întregii industrii: termenele mari de plată, care pot cauza blocaje, reducerea finanţărilor de la buget, problemele în gestionarea programelor europene sau puterea de cumpărare în scădere se numără printre factorii care pot impacta negativ inclusiv acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO