Companii

In Germania, operatorii isi retrag ofertele

12.07.2000, 00:00 13



Licitatia pentru obtinerea licentelor UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) puse in vanzare de Guvernul german nu va inregistra succesul estimat anterior de specialisti, dar va aduce statului venituri suficient de mari, relateaza Reuters.

Pe fondul retragerii din competitie a unor operatori, majoritatea analistilor si-au revizuit estimarile pe care le-au facut imediat dupa ce Guvernul de la Londra a obtinut 22,5 miliarde de lire sterline din vanzarea, in luna aprilie, a licentelor pentru cea de a treia generatie de telefonie mobila.

Analistii considera acum ca Guvernul german va obtine aproximativ 42 miliarde de euro din vanzarea drepturilor de operare pe piata locala de telecomunicatii, cu toate ca anterior estimarile lor se ridicau la peste 70 miliarde de euro. Un lucru este sigur: pe 31 iulie, data la care va debuta licitatia, companiile de telecomunicatii vor incerca sa evite "capcana britanica". "Cu siguranta Marea Britanie reprezinta un precedent pe care companiile participante doresc sa-l evite acum", comenteaza Kirit Shah, analist la Sanwa International.

"Marea Britanie a avut un avantaj imens prin simplul fapt ca a fost prima tara care a scos la licitatie aceste licente. In plus, evenimentul a avut loc intr-un moment in care actiunile operatorilor de telecomunicatii aveau o valoare bursiera ridicata iar numarul ofertantilor era foarte mare", precizeaza Sean Shepley, analist la CSFB din Londra.

Actiunile companiilor de telecomunicatii au cazut la bursa cu putin timp inainte de licitatia de la Londra, fapt care nu a influentat insa deciziile participantilor.

Cea mai mare problema in cazul licitatiei din Germania este numarul inca necunoscut de ofertanti. Concurenta s-a redus, numarul companiilor care vor lua parte la licitatie micsorandu-se, deocamdata, de la 12 la opt. In unele cazuri, operatorii care au concurat pentru piata britanica liciteaza acum impreuna. Recent au aparut si speculatii potrivit carora exista posibilitatea ca numarul companiilor participante sa se reduca dupa formarea unui joint-venture intre KPN Telecom, NTT DoCoMo si Hutchinson Whampoa. Noua companie care se va numi E-Plus, va reuni eforturile operatorului olandez KPN si companiei Hutchinson Whampoa pentru plasarea unei oferte cat mai bune, au declarat unele surse apropiate celor doua societati.

"Se vor mai inregistra retrageri din competitie, ceea ce inseamna ca licentele se vor vinde la un pret mic. Cand un guvern ofera cinci sau sase licente iar numarul participantilor nu este mai mare, in realitate nu mai exista licitatie", subliniaza Hans-Guenter Redeker, analist la filiala Chase Manhattan din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO