Companii

In asteptarea privatizarii, marile grupuri energetice isi fac scenariile pentru piata de distributie

In asteptarea privatizarii, marile grupuri energetice isi fac scenariile pentru piata de distributie

Click pentru imaginea intreaga

01.05.2007, 18:24 28

Pana la sfarsitul anului, marile grupuri energetice de pe piata de distributie si furnizare locala CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Enel (Italia) si-ar putea dubla cotele de piata.
Reprezentantii companiilor spun ca acest lucru s-ar putea realiza prin finalizarea proceselor de privatizare la ultimele companii de profil aflate deocamdata in portofoliul Electrica.
Tinand cont de faptul ca printr-o noua achizitie, toate companiile se apropie de limitele impuse de Consiliul Concurentei, adica de 30% din piata locala de distributie, un procentaj de circa 10% din piata de profil ar putea reveni unui investitor care nu este inca prezent pe acest segment.
Cehii de la CEZ, care deja au in portofoliu cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori - Electrica Oltenia, au pus ochii pe inca o companie de profil: Electrica Muntenia Nord.
"Din punct de vedere economic, inca nu am facut analiza diagnostic astfel incat sa putem spune care distributie are parametrii cei mai buni, dar din punctul de vedere al posibilelor sinergii ar face sens cel mai mult Electrica Muntenia Nord", a declarat Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania. Nu sunt exlcuse nici Electrica Transilvania Sud sau Nord, dar administrativ vorbind filiala care se potriveste cel mai bine cu portofoliul detinut de CEZ acum este Electrica Muntenia Nord.
Cehii au acum o cota de piata de aproximativ 16% prin intemediul Electrica Oltenia, deservind peste 1,36 mil. consumatori. Daca reusesc sa preia Electrica Muntenia Nord, cota lor s-ar dubla si la fel si numarul de clienti deserviti. Nici veniturile obtinute nu ar mai ramane la 368 mil. euro cat a inregistrat Electrica Oltenia anul trecut, ci s-ar putea dubla.
E.ON, grupul energetic german care are in portofoliul E.ON Moldova, precum si distributia de gaze naturale E.ON Gaz Romania, si-a indreptat atentia spre doua filiale Electrica neprivatizate: Electrica Transilvania Sud si Nord, potrivit reprezentantilor E.ON. Practic, din declaratiile oficialilor CEZ si E.ON se deduce ca batalia se va da pentru aceste doua filiale pentru ca in ceea ce priveste Electrica Muntenia Nord, germanii nu s-au aratat interesati.
In prezent, E.ON detine pe piata furnizarii si distributiei de energie o cota de piata de aproximativ 15% deservind un numar de peste 1,3 mil. clienti. In combinatie cu una dintre filialele vizate, germanii si-ar mai adauga 12% la cota de piata, peste un milion de clienti si cateva sute de milioane la cifra de afaceri. Achizitia a doua companii de profil ar fi destul de dificila avand in vedere ca astfel E.ON ar depasi 30% din piata distributiei si ar risca sa intre in vizorul Consiliului Concurentei. Veniturile inregistrate de E.ON Moldova au ajuns anul trecut la 300 mil.euro.
Italienii de la Enel, care au deja doua distributii de electricitate, Electrica Banat si Dobrogea, asteapta finalizarea procesului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud. Italienii par a avea portofoliul complet pe acest segment, fiind acum cu precadere concentrati spre partea de productie.
"In prezent, prioritatea noastra este finalizarea achizitiei Electrica Muntenia Sud, care detine un rol cheie in strategia Enel de investitii pentru Romania. Dupa preluarea Electrica Muntenia Sud, vom atinge dimensiunea optima din punctul de vedere al distributiei si numai dupa acest punct vom investi in productie pentru a avea o pozitie echilibrata in sectoarele de distributie, retail si productie", a declarat Matteo Codazzi, CEO Enel Romania.
Italienii vor deservi circa 2,5 mil. consumatori. Potrivit estimarilor reprezentantilor grupului, afacerile derulate de Enel anul trecut in Romania, prin Electrica Banat si Electrica Dobrogea, au ajuns la 470 mil. euro.
In afara de companiile de distributie, o alta tinta importanta pentru marile grupuri energetice sunt cele trei complexuri Turceni, Craiova si Rovinari.

Complexurile energetice mai au putin si ajung la AVAS
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a semnat ordinele de mandat ale reprezentantilor statului in conducerea si actionariatul complexurilor energetice, trecerea unitatilor in portofoliul AVAS urmand sa fie realizata dupa ce va fi aprobata de actionari, a declarat ministrul. Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari se afla pe lista celor 41 de companii care au fost transferate de la fostul Minister al Economiei si Comertului la AVAS, potrivit unei ordonante de urgenta. Actul normativ prevede ca unitatile vor fi transferate in 30 de zile de la incheierea programului de iarna, finalizat la 31 martie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO