Companii

In acest an, Nike a vandut mai mult decat anticipa

22.12.2003, 00:00 32



Compania Elmec Romania, reprezentantul exclusiv pe piata romaneasca al producatorului american de echipament sportiv Nike, si-a depasit in acest an obiectivele de vanzari stabilite la inceputul anului.



"Estimam o cifra de afaceri de peste 6 milioane de euro, insa valoarea va fi depasita cu 10% pe ansamblul acestui an", a declarat Ilias Kalamaras, director general al Elmec Romania.



La baza acestei evolutii a stat, potrivit oficialului Elmec Romania, cresterea numarului de clienti.



"Au crescut vanzarile pe de o parte datorita noilor magazine deschise, insa au crescut si vanzarile magazinelor existente. In plus activitatea de distributie a inregistrat o crestere si mai puternica", a mai spus Kalamaras.



Elmec Romania desfasoara in paralel atat activitati de retaile (comert cu amanuntul), prin intermediul magzinelor exclusive Nike, cat si wholesale (comert cu ridicata) pentru diferitele magazine multibrand sportive de pe piata romaneasca.



"Daca anul trecut comertul cu ridicata reprezenta 20% din cifra de afaceri a companiei, iar retailul 80%, in acest an ponderile sunt 30-70, iar pe viitor credem ca se va ajunge la 50-50" a adaugat Kalamaras.



Un alt element care a contribuit la cresterea vanzarilor Nike pe piata romaneasca a fost reducerea pietei negre.



"Sunt oameni care nu au stiut ca au cumparat produse contrafacute. In urma campaniilor de promovare a acestui fenomen, dar si a colaborarii cu Directia Generala a Vamilor, am reusit sa <curatam> piata, cel putin in Bucuresti. In aceste conditii, potentialii clienti au decis sa vina in magazinele noastre pentru a-si cumpara un produs original. In plus, noi am avut in gama si modele de pantofi sport al caror pret incepea la 1-1,2 milioane lei" ,a explicat Kalamaras.



Cu toate acestea, cele mai solicitate modele raman cele din gama medie si superioara.



"Avem o cerere constanta chiar si pentru cei mai scumpi pantofi din gama, care costa undeva la 200 de euro", a spus reprezentantul Elmec Romania.



O alta componenta care a crescut foarte mult in acest an este reprezentata de asa-numitul segment "fashion", adica acela aflat la limita dintre sport si moda.



"Hainele de fete si cele pentru copii au inregistrat la randul lor cresteri importante", a completat Kalamaras.



Potrivit acestuia, compania, care a deschis primul sau magazin in urma cu patru ani, a ajuns anul acesta sa opereze 15 magazine proprii Nike si trei in sistem franciza.



"Am deschis anul acesta cinci magazine, iar pentru anul viitor avem in plan deschiderea a inca sase magazine. Pentru trei dintre acestea am semnat deja contractele" a completat Kalamaras.



In aceste conditii cifra de afaceri a companie ar putea creste anul viitor cu mai bine de 2 milioane de euro.



"Varianta realista implica o crestere de 30% a vanzarilor, iar cea optimista inseamna o crestere cu 40%", a mai spus Kalamaras.



Concurentii Nike pe piata romaneasca sunt grupuri precum Adidas-Salomon, Reebok, Lotto sau Puma, prezente prin intermediul unor importatori locali sau a unor birouri de reprezentanta. Vanzarile cumulate ale principalelor marci sportive in Romania vor depasi anul acesta 15 milioane de euro, potrivit estimarilor importatorilor.



Nike este cel mai mare producator de echipament sportiv pe plan mondial, cu vanzari de circa zece miliarde de dolari anual. Compania greaca Elmec Sport este distribuitor exclusiv pentru zona balcanica al produselor Nike si Harley Davidson. 
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO