Companii

Importurile acopera 70% din piata placilor ceramice

02.07.2008, 18:21 20

Piata locala a placilor ceramice va fi dominata anul acesta de importurile provenite din Italia, Spania si China, care vor ajunge sa ocupe 70% din consumul total, fata de 60-65% anul trecut, in lipsa unor investitii in productie. In prezent, Lasselsberger din Austria este singura companie care detine fabrici de placi ceramice in Romania.
Piata de profil din Romania va ajunge anul acesta la 250-260 de milioane de euro, in crestere cu circa 15% fata de anul trecut. Consumul de placi ceramice - gresie si faianta - se va ridica la 50 mil. mp, dintre care doar 13 mil. mp provin din productia locala, potrivit Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constrcutii din Romania (APMCR).
Importul de placi ceramice din Italia, care sunt printre cele mai scumpe de pe piata, a atins in 2007 nivelul de 5,3 mil. mp, ceea ce, la un cost mediu de achizitie de 10 euro/mp, ridica valoarea totala la aproximativ 50 mil. euro. Pretul mediu pentru achizitia de placi ceramice in Romania ajunge la 4,3 euro/mp. "Comparativ cu 2006, exporturile din Italia catre piata locala au crescut cu aproximativ 15%. In 2007 au fost exportate 5,3 mil. mp de gresie si faianta, peste 40% dintre acestea indreptandu-se catre segementul de piata nerezidential", a declarat Graziano Sezzi, reprezentantul Confindustria Ce-ramica in Romania. Spania isi va mentine si anul acesta pozitia de lider pentru importurile de placi ceramice. Locul doi este detinut in continuare de Italia, insa este amenintat de cresterea importurilor provenite din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO