Companii

Importul de pacura pentru Termoelectrica, o afacere de 100 mil. dolari

12.11.2002, 00:00 79

Casele de comert Unicom Holding SA, Constant Oil Ltd din Cipru si East Point Holdings Ltd. din Cipru au castigat un contract pentru furnizarea, pe calea ferata, a unei cantitati de 200.000 de tone de pacura pentru Termoelectrica. Valoarea tranzactiei, care va fi parafata maine, se ridica la 25 de milioane de dolari.
"Le-am cerut castigatorilor sa inceapa cat mai rapid livrarile", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar directorul general adjunct al societatii Termoelectrica, Petre Stroe. Termoelectrica are insa nevoie de 800.000 de tone de pacura din import pentru a asigura productia de energie electrica si termica in perioada de iarna.
"Caietul de sarcini a prevazut impartirea livrarilor in functie de modalitatea de transport. Alte 600.000 de tone de pacura vor veni pe mare, pe la Constanta", explica Stroe.
Licitatia pentru cele 600.000 de tone ar fi trebuit sa fie finalizata in acelasi timp cu cea pentru livrarea pe cale ferata, dar preturile oferite de participantii la licitatie au fost prea mari.
"Vom primi saptamana aceasta ofertele imbunatatite din partea celor patru companii care au fost selectate: Vitol, Glencore, Galaxy si Constant Oil", a precizat Stroe. In cazul in care pretul de adjudecare va fi tot de 125 de dolari pe tona, asa cum spera oficialul societatii, atunci pacura din import pentru aceasta iarna va costa Termoelectrica in jur de 100 de milioane de dolari.
Acum cateva saptamani, suma mentionata era mai mare- de peste 130 milioane dolari-, in conditiile in care cotatia pe pietele internationale pentru pacura era de 160 de dolari pe tona. In prezent, cotatia de pe burse este de 125 de dolari.
Societatea are nevoie pentru perioada de iarna de 1,5 milioane tone de pacura (800.000 din import si 700.000 de tone din intern), peste 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale si peste 2,5 milioane tone de carbune.
Anul 2002 a fost primul an din 1989 incoace de cand societatea a organizat o licitatie cu conditii de participare transparente pentru achizitia de combustibili.
Castigatorii din acest an sunt furnizori traditionali de pacura ai societatii. Unicom Holding SA, detinuta in proportie de 50% de fostul demnitar in doua guverne ale Republicii Moldova, Constantin Iavorski, are si alte afaceri cu Termoelectrica in afara de livrarea de pacura. Unicom a devenit un important de furnizor de electricitate pe piata romaneasca, pe care o cumpara de la Termoelectrica si o vinde de la Electrica, pentru a-si incasa astfel mai repede banii pe pacura vanduta.
Daca despre Constant Oil nu exista foarte multe date, East Point Holdings Ltd, casa de comert inregistrata in Cipru, are un sediu in Bucuresti si este actionar cu 93% in societatea Silotrans SRL, proprietara celui mai mare siloz de cereale(100.000 de tone) de la Marea Neagra. Potrivit datelor existente pe site-ul companiei, acum cativa ani East Point tranzactiona in Romania minereu de fier (2 mil. tone), carbune cocsificabil si grau (500.000 de tone).
Vitol este o camera de comert cu sediul in Elvetia, Glencore este o camera de comert controlata de omul de afaceri american Marc Rich, iar Galaxy a fost preluata recent de grupul japonez Itochu.
Termoelectrica asigura mai mult de jumatate din productia de electricitate si o treime din consumul de energie termica la nivel national. Cifra de afaceri estimata pentru acest an se ridica la circa 1,3 mld. $, bilantul urmand sa indice pierderi in valoare de 80 mil. $. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO