Companii

Impetum Group anunţă un nou studiu Confidex, care analizează indicele încrederii mediului de business în economie. “Pe final de an, ne confruntăm cu un grad redus de predictibilitate fiscală, la care adăugăm o inflaţie ce a scăzut doar puţin, iar acum dă semne de stagnare, erodând în continuare puterea de cumpărare şi punând presiune pe costurile companiilor”

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Andrei Cionca, CEO Impetum Group

Autor: Cristina Bellu

04.10.2023, 14:15 155

Impetum Group a demarat o nouă ediţie a studiului Confidex, care urmăreşte să măsoare încrederea managerilor români în economie, în cel de-al doilea semestru din acest an, şi să descifreze provocările cu care se confruntă mediul de business local.

„Mediul de afaceri românesc este un organism viu, sensibil la mişcările pieţelor internaţionale, dar şi la măsurile care sunt luate pe plan intern. Primul semestru al anului a marcat un grad mai mare de optimism din partea managerilor, pe fondul evoluţiei ascendente a economiei româneşti în anul 2022. Însă, pe măsură ce veştile mai puţin bune au început să apară, mai ales dacă vorbim de luna septembrie, ne întrebăm cât a mai rămas din acest optimism”, spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Indicele încrederii, măsurat de studiul CONFIDEX, a atins cel mai jos nivel în perioada pandemiei, apoi, treptat, a început să urce, ajungând în primele şase luni din 2023 la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (50,2).

„Pe final de an, ne confruntăm cu un grad redus de predictibilitate a cadrului fiscal, la care adăugăm o inflaţie ce a scăzut doar puţin, iar acum dă semne de stagnare, erodând în continuare puterea de cumpărare a consumatorilor şi punând presiune pe costurile companiilor. Prin urmare, suntem foarte curioşi să aflăm cât se mai păstrează din optimismul începutului de an şi către ce ne îndreptăm în viitorul apropiat”, adaugă Andrei Cionca.

Ajuns la ediţia a noua, studiul a devenit deja un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.

„Analizând evoluţia sectoarelor strategice din economie, anul 2023 se prezintă ca fiind unul provocator. De exemplu, agricultura are un an complicat. Este prognozat un an cu producţii peste 2022, dar cu pierdere financiară pentru mulţi dintre agricultori, pe fondul condiţiilor meteo dificile, la care se adaugă costul ridicat al input-urilor de anul trecut, care generează o presiune suplimentară pe preţuri. De asemenea, industria prelucrătoare are un an de descreştere semnificativă, generată de scăderea cererii interne şi stagnării economiei germane, principala piaţă de export a industriei româneşti”, completează Andrei Cionca.

Managerii şi antreprenorii din România sunt invitaţi să participe la dezvoltarea studiului prin completarea chestionarului CONFIDEX Ediţia 9 - ImpetumGroup Survey.

Proiectul este un demers Impetum Group şi oferă, de peste trei ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România, realizând o radiografie a încrederii în economie.

Peste 2500 de antreprenori şi C-Level executives au contribuit, în ultimele opt ediţii CONFIDEX, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia românească.

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management şi servicii, format din reunirea sub aceeaşi umbrelă a CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România, ROCA Investments, soluţie de private equity care urmăreşte consolidarea şi scalarea IMM-urilor româneşti cu potenţial, ROCA X, Venture Capital destinat start-up-urilor disruptive din piaţa de tehnologie şi Agista, fond de growth equity cu focus pe companii care au demonstrat o creştere susţinută cu resurse limitate în nişa în care activează şi caută să-şi accelereze scalarea la nivel naţional şi internaţional.

 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO