Companii

Impact: Incercam sa motivam autoritatile locale

26.01.2006, 20:33 24

Compania de dezvoltare imobiliara are printre obiectivele pe acest an motivarea autoritatilor locale prin constituirea de parteneriate pentru derularea mai rapida a autorizarilor necesare pentru proiectele rezidentiale pe care le deruleaza.

Presedintele companiei Dan Ioan Popp afirma ca intarzierea cu care autoritatile locale acorda autorizatiile si refuzul acestora de a asigura utilitatile publice pentru complexele rezidentiale au afectat activitatea companiei anul trecut.

"Autoritatile locale au o lipsa totala de apetit in a sprijini proiectele de anvergura, pentru ca nu vad in perspectiva", a declarat Popp. El este fondatorul si principalul actionar al Impact, detine aproximativ o treime din actiuni si controleaza compania impreuna cu ceilalti manageri.

Popp afirma ca anul trecut a fost mult mai slab fata de asteptarile de la inceput, insa Impact a incheiat anul cu profit. " Anul 2005 a fost anul asteptarilor neimplinite", a declarat el, care a adaugat ca se astepta la un sprijin mai mare al autoritatilor pentru sectorul constructiilor, care, spune el, a crescut sub asteptari.

Popp afirma ca dezvoltarea companiei a facut ca proiectele rezidentiale sa nu creasca in amploare, iar realizarea acestora sa nu mai fie posibila fara cooperarea autoritatilor locale.

"Cand ai un proiect de cateva vile Çte descurciÈ, dar cand ai un proiect mare nu poti sa incepi si sa zici Çlasa ca ma descurc euÈ", spune Popp. El afirma ca autoritatile locale au intarziat o parte din proiectele companiei.

Impact are proiecte care se ridica la 1,2 miliarde de euro in mai multe orase si a caror finalizare ar urma sa se intinda pe urmatorii opt ani, Pentru aceasta, spune presedintele Impact, este nevoie de imobilizari de capital si de cooperarea autoritatilor.

"Anul acesta ne vom concentra asupra relatiei cu autoritatile. Si vom merge pe trei directii: construirea de locuinte sociale, refacerea fatadelor si construirea de mansarde", spune Popp.

Impact a facut la finalul anului trecut municipalitatii Bucuresti propunerea ca aceasta sa puna la dispozitie utilitati pentru proiectul greenfield al companiei, care cuprinde aproximativ 2.000 de unitati locative, oferindu-se sa construiasca pentru municipalitate mai multe locuinte sociale. Compania nu a primit inca un raspuns la aceasta propunere.

"O primarie castiga oricum din taxele incasate dupa ce construieste retele noi de utilitati", spune Popp. Impact construieste in prezent in Bucuresti, Oradea, Constanta si Ploiesti si are un proiect pentru construirea unui club de vacanta in Neptun.

Compania va continua, probabil, si anul acesta sa ceara bani de la actionari prin intermediul unei majorari de capital, dar nu a luat inca o decizie daca va repartiza pentru dividende o parte din profitul obtinut anul trecut. "Avem in vedere majorari de capital anul acesta. Impozitul de 16% pe dividende de anul acesta mi se pare cam mare, asa ca vom mai analiza ce vom face cu profitul", a declarat Popp. Bugetul companiei pentru acest an este inca in lucru, iar presedintele Impact nu a oferit detalii suplimentare.

Conform ultimelor date financiare disponibile, Impact a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu o crestere de 13% a profitului in euro, care s-a ridicat la 3,6 milioane de euro (peste 13 milioane de lei), in conditiile in care veniturile din exploatare s-au dublat in aceasta perioada pana la 124,2 milioane de lei (34,3 milioane de euro), iar numarul de case predate a crescut cu 125% la 153. Impact a avut anul trecut printre cele mai slabe evolutii de la Bursa pe fondul cresterii sub asteptari a rezultatelor financiare. Actiunile au inceput insa anul cu o crestere puternica, care s-a suprapus peste achizitiile fondurilor administrate de suedezii de la East Capital, acestia depasind pragul de 5% din actiuni.

La ultimul pret de ieri de la Bursa, de 0,565 lei/actiune, capitalizarea bursiera a Impact este de 124 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO