Companii

Immoeast are 300 mil. euro pentru centre logistice

Immoeast are 300 mil. euro pentru centre logistice

Parcul de afaceri Iride din Pipera reprezinta una dintre primele achizitii ale Immoeast pe piata locala

05.06.2007, 19:57 61

Fondul austriac de investitii Immoeast, cel mai activ jucator de pe piata locala de real estate, va dezvolta in parteneriat cu European Future Group (EFG) o retea de 8-10 centre comerciale, in urma unei investitii totale estimate la 300 de milioane de euro, a anuntat Immoeast.
Investitorii intentioneaza sa ajunga la o suprafata inchiriabila totala a centrelor logistice de 400.000 - 500.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca fiecare proiect ar urma sa aiba o suprafata medie inchiriabila de 50.000 de metri patrati, la o valoare a investitiei de circa 30 de milioane de euro.
Primul proiect logistic in parteneriat cu dezvoltatorul EFG va fi realizat in Bucuresti, in zona Pantelimon, unde a fost achizitionat un teren cu o suprafata de 105.000 de metri patrati, pe care urmeaza a fi construit parcul logistic Pantelimon Warehouse, care implica o investitie de 35 de milioane de euro.
Prima faza a proiectului va fi finalizata in acest an si va cuprinde spatii logistice cu o suprafata de 18.000 de metri patrati. Intreg proiectul va oferi spatii de depozitare cu o suprafata de peste 50.000 de metri patrati.
"Situatia de fata este extrem de favorabila in Pantelimon, precum si in intregul lant de centre logistice planificat. Proiectul din Pantelimon va avea avantajul ca va fi primul centru logistic din nord-estul Bucurestiului si nu are concurent in aceasta zona. Deasemenea, intreaga piata logistica ofera conditii excelente. In Bucuresti si in imprejurimi toate spatiile sunt inchiriate. Un studiu recent de piata al DTZ arata ca rata de neocupare este de sub 2%", se arata in comunicatul companiei.
Immoeast poarta in prezent discutii cu o companie internationala de logistica, interesata sa devina principalul chirias in toata reteaua de centre pe care austriecii intentioneaza sa o dezvolte.
"Noua retea de centre logistice vine in completarea portofoliului nostru, care pana in prezent era focusat pe spatii de birouri si de retail", a declarat Karl Pietrikovics, directorul general al Immoeast.
Fondul austriac va construi, in parteneriat cu grupul de dezvoltare imobiliara Eyemaxx, un parc industrial in Timisoara, investitia fiind estimata la 40 de milioane de euro, a anuntat de curand compania de consultanta imobiliara Colliers. Parcul logistic, denumit Log Center, va fi amplasat in apropiere de aeroportul din Timisoara si va avea o suprafata construita de peste 60.000 mp.
Pe de alta parte, Immoeast nu este la primul proiect in colaborare cu EFG, grup cu care mai lucreaza la proiectul rezidential si de birouri Jandarmeriei si alaturi de care tatoneaza pietele imobiliare din Serbia si Ucraina.
EFG este o companie formata in anii '90 la Londra, cu birouri la Bucuresti, Chisinau, Kiev si Viena. Pe piata locala compania este implicata si in dezvoltarea unor proiecte rezidentiale care prevad construirea a 60 de vile si a catorva sute de apartamente.
Immoeast are in Romania un portofoliu de peste 100 de proprietati cu o suprafata inchiriabila de 3,4 milioane de metri patrati, finalizate sau aflate in diferite stadii de dezvoltare. Romania a devenit principala tinta a investitiilor Immoeast, peste 20% din investitiile companiei fiind directionate pana in prezent catre piata locala.

Pe toate segmentele

Prima achizitie realizata in acest an a fost Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 mil. euro.
Immoeast a cumparat parcul de afaceri S-Park, in urma unei tranzactii de peste 100 mil. euro.
Cea mai mare tranzactie din acest an a fost preluarea Polus Center din Constanta pentru 185 mil. euro.
Austriecii au achizitionat o participatie de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, specializata in special pe dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale, pentru care a platit circa 60 mil. euro.
Immoeast a cumparat primele doua centre comerciale Euromall din Galati si Pitesti, valoarea cumulata a tranzactiilor depasind 150 mil. euro
Cel mai recent centru comercial preluat este la Baia Mare, unde Immoeast a preluat initial 80% din proiectul Gold Plaza. Valoarea totala a investitiei este de 97 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO