Companii

IKEA vinde de 105 mil. euro si ameninta pozitia secunda detinuta de Catarama pe piata mobilei

IKEA vinde de 105 mil. euro si ameninta pozitia secunda detinuta de Catarama pe piata mobilei

Cornel Oprisan, retail manager al IKEA: Sigur vom raporta profit

28.01.2009, 00:00 118

Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA, prezent printr-o singura unitate pe piata locala, a inregistrat o crestere de 50% a vanzarilor anul trecut pana la 104,7 mil. euro (inclusiv TVA), comparativ cu 70 mil. euro, cat a inregistrat in cele noua luni de functionare din 2007.

Aceste rezultate urca IKEA in topul primilor trei jucatori din industria mobilei, clasament dominat de Mobexpert si Elvila care detin si capacitati de productie. Potrivit rezultatelor raportate exclusiv in retail, IKEA l-a detronat cel mai probabil pe Viorel Catarama, proprietarul magazinelor Elvila, o retea de peste 50 de unitati.
IKEA nu a simtit pana acum efectele crizei internationale, potrivit declaratiilor reprezentantilor sai, ultimele luni ale anului aducand un plus al afacerilor de 20% comparativ cu perioada similara din 2007. Septembrie a fost, de altfel, luna cu cele mai mari vanzari la nivelul intregului an, acestea depasind 11 mil. euro.
"Inca nu am finalizat bilantul pe 2008, insa sigur vom raporta profit", a spus Cornel Oprisan, retail manager al IKEA Romania, care a adaugat ca ii este imposibil sa faca o estimare cu privire la evolutia vanzarilor in primul trimestru din acest an.
In 2007, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, IKEA a inregistrat un profit net de 4,6 mil. euro.
Potrivit estimarilor IKEA, primele efecte ale crizei ar putea sa apara in industria de profil din luna februarie, insa planurile de extindere nu vor fi afectate, obiectivul anuntat initial de sase unitati intr-un interval de cinci - sase ani urmand sa se pastreze. Ca locatii sunt analizate orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Galati, Cluj si Timisoara.
Pe de alta parte, alti jucatori precum Mobexpert, Elvila sau Staer au resimtit deja efectele adverse ale crizei, raportand rezultate sub asteptari.
Liderul pietei, compania Mobexpert si-a ratat obiectivul de vanzari de 200 mil. euro anul trecut, iar pentru 2009 se asteapta la vanzari similare cu cele din 2008. Grupul Elvila, controlat de Viorel Catarma, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 115 mil. euro, in crestere cu 3% comparativ cu rezultatele din 2007, sub estimarile care in-dicau un avans de 7-10%, evolutia fiind in-fluentata de incetinirea consumului pe fondul crizei.
In 2008, numarul vizitatorilor a atins 3 milioane de persoane, ceea ce inseamna ca in medie o persoana a cheltuit circa 35 de euro in magazinele IKEA.
Produsele de mobilier au contribuit cu aproximativ 60% la vanzarile magazinului, restul reprezentand accesorii si decoratiuni pentru casa.
IKEA si-a bugetat pentru anul financiar septembrie 2008 - august 2009 vanzari de 110 mil. euro, in crestere cu 10% comparativ cu nivelul anterior. Retailerul a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut ca ar putea extinde magazinul actual din Bucuresti cu circa 2.000 de metri patrati, de la 26.000 de metri patrati la 28.000 de metri patrati, pe langa posibilitatea deschiderii unei noi unitati.
Magazinul din Baneasa este proiectat sa atinga o capacitate maxima de vanzari de 120 - 125 mil. euro, reprezentantii retailerului luand in calcul extinderea locatiei.
Magazinul este controlat indirect de omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.
Prezenta grupului IKEA pe piata locala mai presupune o reprezentanta, prin intermediul careia suedezii achizitioneaza mobila de la producatorii locali. Pana la sfarsitul lunii august, IKEA opera si o unitate de productie, Swedwood Romania, inchisa si vanduta in decembrie catre austriecii de la Holzindustrie Schweighofer in urma unei tranzactii a carei valoare nu a fost facuta publica.
Piata interna de mobila (productia locala plus importurile) a crescut anul trecut cu 14%, de la 1,192 miliarde de euro la 1,355 miliarde de euro, fiind inregistrate cresteri atat pe segmentul articolelor de mobilier produse in tara, cat si in cazul importurilor, potrivit estimarilor APMR.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO