Companii

IKEA: Asteptam o crestere de 20% a vanzarilor in decembrie fata de anul trecut

IKEA: Asteptam o crestere de 20% a vanzarilor in decembrie fata de anul trecut

In luna septembrie a acestui an, magazinul a consemnat cele mai mari vanzari de la deschidere, 11 mil. euro, adica 10% din bugetul aferent anului financiar

25.11.2008, 18:26 32

"O sa dureze ceva timp pana cand vom fi afectati. Criza e bine sa se inteleaga asa cum e ea de fapt. Nu tine neaparat de cheltuieli, ci de incredere. Increderea institutiilor financiare in clienti, a clientilor in institutiile financiare si a institutiilor financiare intre ele", a spus Cornel Oprisan, retail manager al IKEA Romania.

In luna septem-brie a acestui an, magazinul a consemnat cele mai mari vanzari de la deschidere, 11 mil. euro, adica 10% din bugetul de 110 mil. euro aferent anului financiar (septembrie 2008 - august 2009). In octombrie, rezultatele companiei au urmat acelasi avans, astfel ca la nivelul intregului exercitiu financiar, IKEA si-ar putea mari estimarile.
Seful IKEA Romania spune ca nu au existat de la inceputul anului nici modificari ale costurilor. In cadrul unitatii din zona comerciala Baneasa din nordul Capitalei ponderile cele mai mari in cheltuieli le au transportul si salariile celor aproximativ 500 de angajati.
Criza economica internationala, spun reprezentantii IKEA, nu a afectat nici planurile de extindere, targetul anuntat initial fiind de sase unitati intr-un interval de cinci sase ani. Ca locatii sunt analizate orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, Galati, Cluj si Timisoara.
"Dupa ce anul trecut a traversat un boom, acum piata de real-estate este in asteptare. Se zice ca preturile au scazut, insa nu se fac tranzactii, astfel incat nu pot spune daca este asa sau nu", a adaugat Oprisan.
Managerul IKEA a comparat situatia imobiliara cu cea din banci spunand ca toata lumea asteapta relaxarea conditiilor de creditare, dar ca nimeni nu are curajul sa faca primul pas.
In ceea ce priveste investitiile implicate de urmatoarea unitate IKEA, Oprisan spune ca ar putea fi mai mici, in contextul economic actual insa "nu relevant mai mici".
In 2007, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, IKEA a inregistrat un profit net de 4,6 mil. euro. "Profitul din 2008 va fi comparabil cu cel de anul trecut. Urmeaza sa vedem luna decembrie, insa pana acum suntem in grafic", a mai spus seful IKEA Romania. La nivel de vanzari, IKEA estimeaza in decembrie o crestere de 20%, comparativ cu aceeasi luna din 2007. In mod traditional lunile ianuarie si februarie aduc vanzari mai reduse.
Magazinul din Baneasa este proiectat sa atinga o capacitate maxima de vanzari de 120 - 125 mil. euro, in urmatoarea perioada reprezentantii retailerului luand in calcul extinderea locatiei din nordul Capitalei.
IKEA a intrat pe piata locala in martie anul trecut in urma unor investitii de 25 mil. euro. Magazinul din Baneasa este o franciza detinuta de Moaro Trading.
Actionarii sunt consortiul olandez de investitii Engma, cu 75% din titluri, Turkmall (Olanda), cu o participatie de peste 24%, si Inter IKEA Systems B.V, cu mai putin de 1% din titluri, potrivit datelor Registrului Comertului. In spatele acestor entitati se afla omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. Prezenta grupului IKEA pe piata locala mai presupune o reprezentanta, prin intermediul careia suedezii achizitioneaza mobila de la producatorii locali. Pana la sfarsitul lunii august, IKEA opera si o unitate de productie, Swedwood Romania, dar care a fost inchisa, iar acum se incearca vanzarea capacitatilor de la Siret.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO