Companii

HVB Leasing, contracte de 130 de milioane de euro in 2005

28.11.2005, 15:56 29

HVB Leasing Romania asteapta pentru acest an o crestere cu 57% a finantarilor, pana la 130 de milioane de euro, ca urmare a dezvoltarii pietei auto si a diversificarii portofoliului de produse al companiei.

"In acest an ne-am majorat finantarile de leasing imobiliar si echipamente, ceea ce, pe langa expansiunea pietei auto, ne va permite sa ajungem la finele anului la finantari de 130-135 de milioane de euro", spune Septimiu Postelnicu, directorul general al HVB Leasing.

In primele 10 luni, compania a incheiat 7.000 de noi contracte in valoare de 120 de milioane euro. Cea mai mare pondere a detinut-o leasingul de automobile cu 53% din volumul finantarilor, urmat de leasingul imobiliar si de echipamente (inclusiv camioane, betoniere si autospeciale) cu ponderi aproximativ egale.

Finantarile de leasing imobiliar

s-au dublat in acest an de la 12 milioane de euro anul trecut, la 25 de milioane. Cladirile de birouri, centrele logistice, spatiile comerciale si showroom-urile auto au fost principalele categorii de constructii care au facut obiectul acestor contracte.

Compania a finantat in 2005 contracte de leasing pentru municipalitati in valoare de 10 milioane de euro in Bucuresti si in tara, in urma castigarii licitatiilor pentru dotarea acestora cu autoturisme, autospeciale, sisteme informatice sau alte bunuri. Oficialul HVB Leasing crede ca in acest an piata romaneasca de leasing va atinge 2 miliarde de euro, iar pentru 2006 estimeaza o crestere maxima de 25%.

"Anul viitor, piata de leasing ar putea ajunge la 2,5 miliarde de euro ca urmare a diversificarii pietei pe echipamente si leasing imobiliar si datorita intrarii a tot mai multe companii pe segmentul de leasing operational, o data cu maturizarea pietei", spune Postelnicu.

In 2006, HVB Leasing va include in portofoliu un alt produs de leasing imobiliar, leasing construind. In acest tip de contract societatea de leasing se ocupa de toate aspectele de la ridicarea si pana la aspecte ce tin de intretinerea cladirii, iar clientul plateste o rata fixa pe metrul patrat.

De asemenea, compania se pregateste sa lanseze si un produs de leasing operational pentru a compensa incetinirea ritmului de crestere al pietei auto asteptata pentru anul viitor.

"Dezvoltarea segmentului de leasing operational reflecta trecerea catre maturizare a pietei de leasing din Romania, si trebuie sa aiba ca suport o evolutie similara a pietei secundare pentru bunurile care fac obiectul unor astfel de contracte", explica directorul HVB Leasing.

Reprezentantii celor doua asociatii de leasing din Romania, Asociatia Societatilor de Leasing din Romania si Asociatia de Leasing Bancar, se asteapta ca piata de leasing sa atinga in acest an o valoare apropiata de 2 miliarde de euro, din care leasingul operational sa detina o pondere de 4-5%.

Potrivit acestora, piata de leasing operational si-ar putea dubla valoarea anul viitor si ar putea atinge o pondere de aproximativ 10% din totalul finantarilor, iar jucatorii din piata vor incepe sa se orienteze mai mult catre acest segment pentru ca pe piata de leasing auto oportunitatile de extindere vor fi diminuate. In plus, promulgarea noii legislatii a leasingului ar putea incuraja aceasta evolutie.

In portofoliul companiilor de leasing finantarile auto detin cea mai mare pondere care, pentru cele mai multe companii, poate ajunge si chiar depasi 90-94% din total. Se estimeaza pentru acest an o crestere a pietei auto in unitati de 53% fata de 2004, iar pentru anul viitor analistii estimeaza o crestere de numai 5%. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO