Companii

Horváth & Partners: Numărul firmelor intrate în faliment poate depăşi 150.000, dar impactul negativ ar putea fi totuşi mai mic pentru că societatea şi companiile s-au schimbat mult faţă de criza din 2008-2009

Horváth & Partners: Numărul firmelor intrate în...

Autor: Roxana Rosu

13.04.2020, 11:12 212

Criza economică generată de pandemia COVID-19 ar putea cauza intrarea în faliment a circa 150.000 de firme din România în următorul an, având ca model situaţia generate de criza financiară anterioară, din 2008-2009, dar impactul negativ ar putea fi totuşi diminuat, având în vedere că societatea şi companiile s-au schimbat semnificativ în ultimii 10 ani, arată o analiză realizată de Horváth & Partners.

Criza din 2008 a dublat de la un an la altul numărul firmelor aflate în faliment, respectiv de la 57.500 de firme în 2008 la 114.500 în 2009.

Dar, analiştii Horváth & Partners cred că impactul semnificativ negativ al crizei COVID-19, care ar putea fi similar cu cel generat de criza din 2008, poate fi diminuat. Modificările structurale ale modalităţilor de colaborare şi revoluţia responsabilităţii corporative, aspecte care au cunoscut cele mai ample schimbări în ultimii 10 ani, susţin companiile şi persoanele aflate în dificultate. 

„Ultimul moment critic din punct de vedere economic, resimţit la nivel global, şi urmat de o depresiune de aproximativ cinci ani a fost cel din 2008. Aşadar, am folosit acea criză ca punct de plecare pentru comparaţie şi pentru analiza noastră. De atunci, în foarte multe aspecte, lumea s-a schimbat considerabil. Astfel, am observat câţiva factori care ar putea diminua impactul negativ al crizei în care ne aflăm: multe companii joacă un rol credibil de cetăţean responsabil, susţinând activ lupta împotriva pandemiei. De asemenea, colaborarea digitală dintre oameni a devenit foarte firească, creând experienţe similare cooperării de dinainte de pandemie”, a arătat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO