Companii

Horatiu Cercel, Concefa Sibiu: Fuziunea companiilor din constructii ne va duce businessul la 100 mil. euro

Horatiu Cercel, Concefa Sibiu: Fuziunea companiilor din constructii ne va duce businessul la 100 mil. euro

Horatiu Cercel, directorul general al Concefa Sibiu: Demararea proiectelor rezidentiale se va face de indata ce vom obtine autorizatiile de constructie, adica undeva in a doua jumatate a anului viitor. In Brasov suntem restrictionati de spatiu, asa incat ne vom limita strict la constructia de locuinte. In Sibiu putem sa ne desfasuram, astfel ca proiectul rezidential din zona va beneficia de toate utilitatile si serviciile de infrastructura.

19.11.2007, 20:09 664

"Strategia noastra de dezvoltare pe termen scurt consta intr-o accelerare a proiectelor rezidentiale, pentru care am achizitionat deja terenurile, respectiv circa 40 de hectare, in principal in Sibiu si Brasov. Proiectele cuprind constructia a 4-5.000 de unitati locative, al caror pret mediu de vanzare il estimez la 75-80.000 de euro", a declarat Horatiu Cercel, directorul general al Concefa Sibiu, intr-un interviu acordat ZF.
Concefa detine un teren de circa 24 de hectare la periferia orasului Sibiu si alte 3,5 hectare in apropiere de Brasov.
Potrivit lui Cercel, investitia se va intinde pe o perioada de 6-8 ani, iar proiectele se afla in stadiul de obtinere a autorizatiilor de constructie si de realizare a proiectelor de urbanism zonal.
"Demararea proiectelor rezidentiale se va face de indata ce vom obtine autorizatiile de constructie, adica undeva in a doua jumatate a anului viitor. In Brasov suntem restrictionati de spatiu, asa incat ne vom limita strict la constructia de locuinte. In Sibiu putem sa ne desfasuram, astfel ca proiectul rezidential din zona va beneficia de toate utilitatile si serviciile de infrastructura", spune Horatiu Cercel.
El a mai precizat ca pentru finantarea acestor proiecte va uza de toate sursele de care poate dispune, respectiv credite bancare, bani atrasi prin majorari de capital si aporturile aduse in timpul executiei de la clienti.
Omul de afaceri spune ca romanii plecati la munca in strainatate, care s-au intors recent in tara, au achizitionat jumatate din cele peste 300 de apartamente construite de Concefa in acest an, iar acest segment ar putea constitui o piata si in viitor.
Horatiu Cercel intrevede o posibila fuziune a firmelor de constructii pe care le controleaza sau la care este actionar principal, respectiv Concefa Sibiu (COFI), SCCF Timisoara (CFES), SCCF Constanta (CFER) si Tunele Brasov.
"Impreuna aceste firme au o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de euro si ne pregatim sa atingem cel putin 100 de milioane de euro in 2009. Prognoza este una modesta daca ne gandim ca tot sectorul de constructii a inregistrat o crestere de 40% in prima parte a anului", spune Cercel.
Horatiu Cercel a achizitionat recent un pachet de 70% din Tunele Brasov, firma specializata in constructia de tuneluri, care controleaza la randu-i firma de constructii SCCF Constanta. De asemenea, Cercel si-a majorat anul acesta participatia in cadrul SCCF Timisoara, ajungand sa controleze impreuna cu firme din grup circa 27% din companie. Concefa Si-biu detine circa 16% din actiunile SCCF Timisoara, iar omul de afaceri are o participatie de circa 11,5% din capital.
Concefa Sibiu va contracta un credit de 10 mil. euro pentru finantarea achizitiei activelor unei societati pe care firma de constructii intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar.
Firma de constructii vrea sa atraga de pe Bursa alte 4,2 mil. euro (14,3 mil. lei), in vederea finantarii proiectelor pe care le are in desfasurare.
Dupa primele noua luni, Concefa a raportat un profit net de circa 1 mil. euro (3,4 mil. lei), de peste cinci ori mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei au avansat in primele trei trimestre cu 75%, pana la 14,3 mil. euro (47,3 mil. lei).
"Rezultatele sunt mai mici decat ma asteptam, pentru ca am fost obligati sa scoatem din bilant constructiile de apartamente vandute, dar care vor fi facturate incepand cu anul viitor in valoare de 8-9 mil. euro. Pentru finele acestui an estimez o cifra de afaceri de 22-23 mil. euro si un profit brut de circa 8-9% din valoarea afacerilor", spune Horatiu Cercel.
Grupul de firme din Sibiu controlat de omul de afaceri a castigat anul acesta licitatii pentru lucrari de cai ferate in valoare de aproape 30 mil. euro (100 mil. lei), care vor fi finantate in proportie de 75% de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).
Unul din proiectele importante pe care firma de constructii din Sibiu le are in desfasurare este constructia unui centru de afaceri compus din doua turnuri gemene pentru firma Paltinis Leasing, parte a grupului Atlassib, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea. Valoarea proiectului a fost estimata la 18 mil. euro si va fi finalizat in prima parte a anului viitor.
Compania a semnat recent un contract in valoare de 8,8 mil. euro (30 mil. lei) pentru constructia a doua cladiri in cadrul proiectului denumit Silver Mountain.
Acesta prevede dezvoltarea unui sat montan de lux pe un teren situat in apropierea partiilor de schi din Poiana Brasov. INR Management, firma care dezvolta acest proiect, a estimat investitiile in satul montan la 400 mil. euro. Strategia pe termen mediu si lung a grupului Concefa o reprezinta proiectele de infrastructura de anvergura care se anunta pentru urmatorii ani.
Achizitiile realizate in ultima perioada de omul de afaceri sibian vin sa completeze experienta grupului Concefa in proiecte de infrastructura, dar au ca scop si extinderea in zona geografica a operatiunilor.
Concefa Sibiu este controlata de Horatiu Cercel, cu 65,6% din actiuni, Raicu Mihaela avand o participatie de 7,22%, iar Asociatia Concefa Sibiu un pachet de 6,38% din actiuni. Fondul de investitii american Julius Baer a achizitionat recent 1,4% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO