Companii

Holcim: Fabrica de ciment de la Campulung va deveni cel mai mare furnizor pentru Bucuresti

Holcim: Fabrica de ciment de la Campulung va deveni cel mai mare furnizor pentru Bucuresti

Markus Wirth, CEO Holcim Rom?nia

30.01.2008, 17:31 585

Holcim Romania, care a realizat anul trecut afaceri de 290 mil. euro, in crestere cu 28% fata de anul 2006, va finaliza anul acesta o investitie de 185 de milioane de euro in majorarea capacitatii de productie a fabricii de la Campulung si va deveni astfel cel mai important furnizor de ciment pentru piata Capitalei, in conditiile in care fabrica din judetul Arges este cea mai apropiata de Capitala.
De altfel, elvetienii au majorat cu 50% investitia initiala - estimata la 120 mil. euro - in construirea unei linii noi de productie la fabrica din Campulung, dupa ce au decis sa construiasca doua silozuri pentru depozitarea cimentului si sa extinda capacitatile de logistica.
Investitia de la Campulung va fi finalizata in contextul in care producatorii de ciment declarau anul trecut ca nu reusesc sa faca fata cererii de pe piata.
"Cea mai mare parte din productia de ciment de la Campulung se va indrepta catre Bucuresti, unde este cea mai ridicata cerere de materiale de constructii. Astfel, anul acesta nu vom avea probleme in acoperirea cererii de pe piata", a declarat pentru ZF Markus Wirth, directorul general (CEO) al Holcim Romania. In cazul in care in anii urmatori nu vor reusi sa faca fata cererii de pe piata, reprezentantii Holcim iau in considerare construirea unei noi fabrici pe piata locala, care ar necesita o investitie de 200-300 mil. euro si un timp de executie de minimum 3-4 ani.
Odata cu investitia in majorarea productiei de la Campulung, compania a achizitionat cateva sute de hectare de teren pentru a deschide o noua cariera de calcar. "Cariera de piatra actuala va fi inchisa treptat. Am achizitionat suprafete de teren de sute de hectare pentru a deschide un nou perimetru de calcar, pe care vrem sa-l concesionam de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale", explica Wirth, care nu a dorit sa precizeze valoarea investitiei.
Holcim, care are o cota de piata de 28-30%, are pregatit pentru anul acesta un buget de investitii de 135 de milioane de euro, care vor fi alocate catre finalizarea investitiei de la Campulung, deschiderea a 2-3 statii de betoane si doua de agregate, modernizarea tuturor unitatilor de productie, precum si in extinderea flotei comerciale.
In 2007, Holcim a derulat investitii de 123 de milioane de euro pentru modernizarea tehnologiei de productie, protectia mediului, dezvoltarea afacerii, proiecte sociale si de resurse umane.
Printre proiectele realizate in 2007 se numara continuarea modernizarii fabricii de ciment din Campulung Muscel, judetul Arges, lansarea statiei ecologice de betoane din Bucuresti - Pantelimon si a statiei de agregate din Gligoresti, judetul Cluj.
Pretul cimentului va urca in acest an cu circa 10-12%, crestere similara cu cea din 2007, ca urmare a majorarii costurilor cu utilitatile, materia prima, impozitele si forta de munca.
Holcim detine pe piata romaneasca trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate.
Principalii competitori ai Holcim pe piata romaneasca sunt subsidiarele locale ale grupurilor Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO